25 грудня Міністерство культури та інформаційної політики України разом з ГО “Інститут культури України” за участі Євгена Клопотенка, відомого шеф-кухаря, проведуть онлайн-презентацію “Культура приготування українського борщу” в межах кампанії на підтримку включення зазначеного елементу до культурної спадщини ЮНЕСКО.
“Мова не йде про гастрономічну ідентифікацію. Це питання захисту важливої культурної складової та частини історії. Визнання борщу об’єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО – поставить крапку у навмисно створених дискусіях щодо етнічної батьківщини рецепту страви. Адже усі ми знаємо правду: борщ – український”, – зазначає Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
У різні часи борщ варили за відмінними рецептами з використанням широкого набору продуктів. Борщ відрізнявся від села до села, від регіону до регіону. У пошуках особливостей та унікальних рецептів головної української страви, талановитий кухар Євген Клопотенко здійснив мандрівку всією країною. Тепер 25 учасників з кожної області зберуться разом на спільному майданчику галереї мистецтв «Лавра», де кожен приготує борщ за неповторним рецептом. Усі кухарі – носії давніх регіональних та родинних традицій приготування цієї страви, вони ділитимуться своїми секретами і шукатимуть формулу найсправжнісінького борщу. Процес приготування відбуватиметься одночасно за окремими робочими місцями із дотриманням карантинних норм.
“Борщ – це частина української ідентичності та наша національна цінність. Потужний культурний феномен і відповідь на питання: “Що об’єднує українців?”. Якщо у будь-якої нації забрати мову, їжу, релігію і одяг, нація перестає бути нацією. І борщ є свого роду соціальним інструментом, який може не те, щоб об’єднати українців, а показати, що ми вже об’єднані борщем. Що ми всі різні, але ми все їмо борщ, і це значить, що у нас є щось спільне”, – додає голова ГО “Інститут культури України” Євген Клопотенко.
Також ми закликаємо українців з 11 до 25 грудня приєднатися до Борщ-марафону в соцмережах і викладати рецепти, світлини або сторіз з борщем, який ви готували власноруч вдома або смакували деінде.
Нашу спільну мету – відстояти український борщ, не досягнути без участі кожного й кожної з вас.
Початок заходу о 16:00 годині 25 грудня 2020 року.
Трансляція відбудеться за посиланнями:
https://www.facebook.com/events/1354455778228732
Місце проведення: Галерея Лавра, вул. Лаврська 1, м.Київ
Акредитація представників ЗМІ триває до 16:00 години 24 грудня 2020 року за посиланням.