Відбудеться Всеукраїнська онлайн-презентація «Культура приготування українського борщу» – промоційний захід в межах підготовки номінаційного досьє до ЮНЕСКО.
5 березня Міністерство культури та інформаційної політики України разом з ГО “Інститут культури України” за участі голови організації Євгена Клопотенка, відомого шеф-кухаря, проведуть онлайн-презентацію “Культура приготування українського борщу” на підтримку кампанії з включення зазначеного елементу до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
Трансляція заходу запланована на YouTube каналі ГО “Інститут культури України”та на Facebook сторінці Міністерства культури та інформаційної політики України.
“Борщ – українська страва. Це знаємо ми та розуміє дедалі більше іноземців про що свідчать рейтинги авторитетних міжнародних медіа. Робота над популяризацією асоціативного словосполучення – “борщ-Україна” триває. А для адептів сумнівних теорій в інформаційному полі готуємо залізний аргумент – подача українського борщу до ЮНЕСКО”, – зазначає Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
У різні часи борщ варили за відмінними рецептами з використанням широкого набору продуктів. Борщ відрізнявся від села до села, від регіону до регіону. У пошуках особливостей та унікальних рецептів головної української страви, талановитий кухар Євген Клопотенко здійснив мандрівку всією країною. Тепер 25 учасників з кожної області зберуться разом на спільному майданчику в Національній кіностудії художніх фільмів імені О.Довженка, де кожний приготує борщ за неповторним рецептом. Усі кухарі – носії давніх регіональних та родинних традицій приготування цієї страви, які ділитимуться своїми секретами та шукатимуть формулу найсправжнісінького борщу. Процес приготування відбуватиметься одночасно за окремими робочими місцями із дотриманням карантинних норм.
“Борщ – це частина української ідентичності та наша національна цінність. Потужний культурний феномен і відповідь на питання: “Що об’єднує українців?”. Якщо у будь-якої нації забрати мову, їжу, релігію й одяг, нація перестає бути нацією. І борщ є свого роду соціальним інструментом, який може не те, щоб об’єднати українців, а показати, що ми вже об’єднані борщем. Що ми всі різні, але ми все їмо борщ, і це значить, що у нас є щось спільне”, – зазначає голова ГО “Інститут культури України”, кулінарний експерт, шеф-кухар Євген Клопотенко.
Одночасне приготування представниками з 25 регіонів України традиційних українських борщів – безпрецедентна подія в Україні, тому на локації будуть присутні представники Книги рекордів України.
Також ми закликаємо українців з 1 до 8 березня приєднатися до підтримки національної страви в соцмережах і викладати рецепти, світлини або сторіз з борщем, який ви готували власноруч вдома або смакували деінде з хештегом #борщнаш #uaBorshtch
Нашу спільну мету – відстояти український борщ, не досягнути без участі кожного й кожної з вас.
Початок онлайн-презентації «Культура приготування українського борщу» о 16:00 годині 5 березня 2021 року.