125 років історії: Національний художній музей України презентував нові проєкти

9 жовтня відбулось відкриття циклу заходів, приурочених 125-річчю музею, від якого бере початок історія трьох окремих інституцій — Національного художнього музею України, Національного музею історії України та Національного музею декоративного мистецтва України.  

«Найважливіше, що зараз можуть робити представники наших музеїв, це розповідати про Україну через мистецтво, через музейну історію, таким чином відкриваючи Україну. Щоб світ бачив нас не тільки через призму війни, а в тому числі, як потужного та вагомого знавця та експерта сфери мистецтва. Завдяки цифровізації, зокрема віртуальному туру виставкою 1925 року,  сьогодні можна насолоджуватись шедеврами українських колекцій з будь-якого куточка світу, заразом відкрити для себе реальні історії та долю конкретних предметів мистецтва», — сказала заступниця Міністра культури та стратегічних комунікацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

В залах Національного художнього музею України презентували проєкти:

  • «Витоки. До 125-річчя виставки до ХІ Археологічного з’їзду». Виставка представляє 54 експонати, які могли демонструватися 1899 року. Серед них артефакти трипільської культури та скіфські старожитності. Нагадаємо, з нагоди відкриття ХІ Археологічного з’їзду Вікентій Хвойка з 5 серпня 1899 року влаштував виставку, яка започаткувала зібрання сучасного Національного музею історії України.
  • Віртуальний тур виставкою 1925 року «Український портрет ХVІІ — ХХ століть». Майже усі твори з виставки не лише ідентифіковані, але й віднайдено їх теперішнє місце збереження. Відвідувачі можуть скористатися 3D окулярами та опинитися в просторі 1925 року, «рухатися» залами, розглядати експонати, знайомитися з новітніми музейними дослідженнями колекції завдяки аудіогіду та інформації до кожного твору.

У Національному художньому музеї України також пройшла дводенна конференція «Національний український музей: часи, люди, долі».

У матеріалі використані фото Вікторії Сідорової та ІА Украінформ.

Вас може зацікавити

Національна опера України долучилась до ініціативи ПРООН з  підтримки інклюзивного відновлення України

Національна опера України долучилась до ініціативи ПРООН з  підтримки інклюзивного відновлення України

Україна та Велика Британія об’єднують зусилля для реалізації спільних мистецьких проєктів

Україна та Велика Британія об’єднують зусилля для реалізації спільних мистецьких проєктів