Андрій Наджос обговорив з представниками аналітичних інституцій США спільні зусилля для промоції української культури у світі та протидії російській дезінформації

28 жовтня заступник Міністра культури та стратегічних комунікацій з питань європейської інтеграції Андрій Наджос зустрівся з делегацією Інституту Маккейна та представниками аналітичних інституцій США, зокрема, Національного фонду за демократію, аналітичного центру «Нова Америка», Інституту Миру США та Корнелльського Університету.

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

Під час зустрічі Андрій Наджос висловив подяку керівництву Сполучених Штатів Америки, Конгресу та всьому американському народові за незмінну підтримку України у боротьбі з російським агресором. 

Сторони обговорили питання, що стосуються протидії спробам рф знищити українську ідентичність, а також боротьби з дезінформацією, яку країна-агресор використовує для маніпуляції суспільною думкою як в Україні, так і в інших державах.  

Навмисне знищення росіянами культурної спадщини та стирання культурної ідентичності в Україні є воєнними злочинами, злочинами проти людяності та свідчать про конкретний геноцидний намір знищити українську національну ідентичність. Саме тому одним із найважливіших пріоритетів нової Стратегії розвитку української культури на 2025–2030 роки, яку наразі розробляє МКСК, стане захист української культури та збереження культурної спадщини — як невід’ємних складових основи стійкості суспільства і держави. 

«росія систематично грабує та знищує культурну спадщину України, зокрема памʼятки археології та музейні цінності. Важливо докладати максимум зусиль для їх збереження, і майбутня Стратегія буде орієнтована на виконання саме цих завдань. Україна має чітко фіксувати не лише те, що викрали, але і те, що знищили», — зазначив заступник Міністра.

Окремо сторони обговорили тему протидії російській дезінформації, що спрямована на виправдання військової агресії проти України, приховування реальних масштабів військових дій, злочинів Росії проти людяності, воєнних злочинів та злочинів агресії. Протидія цим явищам є одним із головних завдань Міністерства, як і формування проактивних стратегічних комунікацій з метою об’єднання суспільства, позиціонування України у світі, в тому числі засобами і надбаннями культури. 

Андрій Наджос висловив сподівання на вагому підтримку партнерів, включаючи США, у посиленні комунікаційної складової України в переговорах з країнами Глобального півдня для підтримки ними Формули миру Президента України Володимира Зеленського та завершення війни на справедливих для нашої держави умовах та базових принципах міжнародного права. 

Він також закликав Сполучені Штати до підтримки України в рамках «Неаполітанської ініціативи», що спрямована на систематизацію співпраці міжнародних партнерів з метою захисту й збереження української культурної спадщини.    

Вас може зацікавити

Відновлення через культуру: нові культурні проєкти для підтримки та реабілітації ветеранів і військових у громадах

Відновлення через культуру: нові культурні проєкти для підтримки та реабілітації ветеранів і військових у громадах

«Українська книжкова поличка» з’явилася у бібліотеці португальського міста Візеу

«Українська книжкова поличка» з’явилася у бібліотеці португальського міста Візеу