Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Австрія продовжуватиме підтримувати українську культуру та спадщину

23 грудня відбулась зустріч Олександра Ткаченка, Міністра культури та інформаційної політики України, та Арада Бенкьо, Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Австрія в Україні. Йшлося про потреби української культурної сфери й мистецької освіти та посилення співпраці між країнами.

«Сьогодні багато митців попри війну росії проти України залишаються творити в своїй рідній країні. Вони підтримують українців, адже мистецтво лікує та надихає. Поряд з цим, самі митці також потребують підтримки. Мистецькі проєкти – політично та кульутрно важливі для нас. Одночасно ми дуже чекаємо, що наші артисти, які знайшли прихисток в Австрії, скоро повернуться. Аби професійне мистецтво продовжувало розвиватися ми із вдячністю сприймаємо пропозиції партнерів щодо підтримки української культури», – сказав Олександр Ткаченко.

Міністр розповів про проєкт 7 українських музеїв Ukraine. Out of blackout. Це виставка тисячоліття української спадщини на провідних майданчиках світу, зокрема, важливо було б провести її і у Австрії. 

Олександр Ткаченко також наголосив, що через ситуацію, яка склалася в енергетиці в Україні, українські культурні інституції дуже потребують генераторів для продовження безперебійної роботи театрів, цирків, філармоній.

Йшлося і про захист культурних прав українців, які вимушено перебувають в Австрії. У цьому контексті важлива підтримка проєктів, які стосуються:

  • поповнення фондів бібліотек Австрії сучасною українською літературою, передачі україномовної та перекладної української літератури до бібліотек Австрії в рамках проєкту «Українська книжкова поличка», який ініційований першою леді України Оленою Зеленською спільно з Міністерством закордонних справ України, Міністерством культури та інформаційної політики України, а також Українським інститутом книги; 

  • продовження проєкту із запровадження україномовних аудіогідів у музеях Австрії;

  • співпраці у сфері відновлення пошкодженої нерухомої культурної спадщини; 

  • стажування українських експертів в Австрії;  

  • обміну досвідом з питань оцифрування/діджиталізації у сфері культури та культурної спадщини, 

  • підтримки у питанні протидії незаконному переміщенню культурних цінностей, викрадених з України російськими окупаційними військами;

  • популяризації українських медіа за кордоном, наприклад, в готелях;

  • співпраці у протидії російській дезінформації та пропаганді.

 

Вас може зацікавити

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

Українські проєкти аудіовізуального сектору зможуть претендувати на отримання грантів Програми ЄС «Креативна Європа»

Українські проєкти аудіовізуального сектору зможуть претендувати на отримання грантів Програми ЄС «Креативна Європа»