Державна експертиза надала позитивний висновок на проєкт протиаварійних робіт у Гостиному дворі

Експертиза надала позитивний висновок на проєктно-кошторисну документацію на першочергові протиаварійні роботи у Гостиному дворі. Найближчим часом Національний заповідник «Софія Київська», що є балансоутримувачем будівлі, обере виконавця цих робіт через переговорну  процедуру закупівлі. Протиаварійні роботи розпочнуться вже у грудні 2021 року та триватимуть близько 3 місяців. Загальна кошторисна вартість будівництва станом на 17 грудня 2021 року складає 37 млн 896 521 тис. грн.

Серед протиаварійних та невідкладних консерваційних робіт: чистка цегли та металевих елементів, залізобетонних перекриттів, облаштування покриття парапету, перил, розчищення внутрішнього подвір’я від будівельного сміття, захист від потрапляння вологи на  стіни, перекриття в місцях демонтованих конструкцій та інші. Адже тривалий час Гостиний двір знаходився в занедбаному стані. Він отримав значні ушкодження.

«Відновлення Гостиного двору є викликом через глобальну занедбаність пам’ятки. Ми розуміємо усю нагальність та критичність сутації, особливо в контексті посилення зимових опадів. До початку робіт з ліквідації аварійності залишився останній крок – визначити підрядника через переговорну процедуру закупівлі.  Як тільки виконавця буде обрано – протиаварійні роботи одразу розпочнуться», – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Паралельно МКІП залучає експертів із різних сфер до розробки концепції розвитку історичної пам’ятки. Нещодавно під час проєктного семінару  «Гостиний двір: Фокус уваги – візія» реставратори, архітектори, урбаністи, історики, культурні менеджери, громадськість, а також представники державної та міської влади розробили покрокову Дорожню карту реставрації та розвитку Гостиного двору в Києві.

Відновлення Гостиного двору – кропіткий процес. Сучасний культурний простір має вписатися в життя столиці. Адже це вперше в Україні історичне місце відреставрують з урахуванням потреб сучасних містян. Йдеться про нове життя всієї Контрактової площі. Тому МКІП робить процес прийняття рішень максимально прозорим.

 

Вас може зацікавити

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург