Дії росіян в Україні — це прямий виклик усім християнським цінностям

18 червня в межах Форуму гуманістичних діалогів «Європейський вимір: гра з позитивною сумою», відбулась серія дискусій про релігію в контексті війни: 

  • Віра під час війни 
  • Церква та держава в служінні суспільству 
  • «І на оновленій землі…» На що спиратися суспільству після перемоги? 

Участь у обговореннях взяли релігійні лідери, представники християнських організацій та інтелектуальної еліти.

російська православна церква перетворилася на інструмент пропаганди та розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Відповідей потребують і питання щодо причин звірств росіян в Україні — числених вбивств, мародерства, тортур, зґвалтувань, викрадення лідерів релігійних спільнот, руйнувань релігійних споруд та церков, лікарень, шкіл та дитячих садочків. Адже це прямий виклик усім християнським цінностям.

Одним з інструментів агресивної війни росіян проти України — є дегуманізація. Пропаганда настільки впливає на росіян, що вони готові вбивати українців, не усвідомлюючи, що порушують всі заповіді Христові. Все це може розповсюджуватись у світі. Виклики, які поставила війна перед Україною — це питання, які виходять за межі географії. Це загроза сучасному ціннісному устрою всього світу й війна проти людяності.

Олена Богдан, голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС), підкреслила, що перемога України у війні з росією важлива не лише для України, а й для всього світу, оскільки перемога України означатиме, що свобода і правда мають значення, а насилля не має останнього слова. 

Під час форуму учасники шукали відповіді на питання про загальнолюдські цінності та спільне розуміння розвитку України в трикутнику — Церква. Держава. Суспільство. Захід відбувся завдяки Ініціативі «Семантичний корпус» за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України та Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.

Відео діалогів доступні українською та англійською мовами.

Вас може зацікавити

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург