Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

До ювілею Лесі Українки в рамках проекту “Леся Українка: 150 імен” вперше презентовано повне зібрання творів письменниці у 14-ти томах

25 лютого 2021 року виповнюється 150 років від Дня народження Лесі Українки. Ювілейний 2021 рік — це можливість популяризувати творчість Лариси Петрівни Косач-Квітки українцям. 

Упродовж останніх десятиліть творчість відомої світу мисткині було кардинально переосмислено: оприлюднено невідомі або не друковані протягом тривалого часу тексти, доповнено і перетлумачено факти біографії, віднайдено родинні світлини й меморії, спогади сучасників тощо. 

Тому презентація 14-томника є центральною змістовною подією ювілейного року, до якої Україна йшла 50 років. Адже попереднє «повне» видання було цензурованим і складало 12 томів.

Пропоноване нове 14-томне зібрання суттєво відрізняється від попередніх п’яти спроб оприлюднити зібрані твори Лариси Косач-Квітки. Принципова відмінність видання — це максимальна увага до рукописів Лесі Українки, зокрема, до чернеток, які відкривають завісу над таємницями творчого процесу. 

З початку 2020 року над підготовкою 14-томника працювали 14 команд із 30 фахівців – це провідні науковці Волинського національного університету імені Лесі Українки та інших навчальних і наукових інституцій України. 

Попередньо Волинський університет став переможцем Мистецького конкурсу, ініційованого Міністерством культури та інформаційної політики України з метою підготовки до ювілею письменниці.

Однією із лобістів ідеї створити та оприлюднити нецензуроване видання творів Лесі Українки була депутатка Ірина Констанкевич, яка сама родом з батьківщини письменниці – Волині. Її ідею активно підтримав комітет ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики. Адже радянською пропагандою сформовано образ нещасливої та хворобливої жінки, а твори нещадно редагувалися перед друком. Вкрай важливо донести до українців правду про справжню особистість та життя письменниці. 

Всі тексти подано з урахуванням авторського правопису. Фахівці працювали над тим, щоб усунути заангажованість у тлумаченні образів та сюжетів, характерну для видань радянського періоду.

«Над 14-томником працювали десять місяців безпосередньо, але попередня робота на перспективу тривала кілька років. Це безпрецендентні строки», — каже Віра Агеєва,доктор філологічних наук, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Зібрання «відкривається» чотирма томами драматургії. Читачі також зможуть ознайомитися з численними перекладами, зокрема й досі не публікуваними фольклорними записами Лесі Українки. Ба більше, додано всі тексти Лариси Косач-Квітки, які з’являлися окремо, але не увійшли в попередні багатотомні видання: це, наприклад, драма «Бояриня», вірші «Ізраель в Єгипті», «І ти колись боролась, мов Ізраель…», підручник «Стародавня історія східних народів» тощо. «Закривається» зібрання чотирма томами листів. 

«Дивововижно тримати цей скарб у руках. Вкотре усвідомлюєш і осягаєш реальний масштаб праці життя Лариси Косач. Тепер ми маємо змогу поглиблено та якнайдоцільніше досліджувати майстерність видатної української особистості. Без загублених і недорахованих сторінок її літературної діяльності», – ділиться враженнями від перегляду нового видання Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Отож, повне видання творів Лесі Українки поділене тематично і жанрово за такими напрямами-блоками:

  • драматургія (1–4 тт.);

  • поезія та ліро-епічні поеми (5 т.); 

  • художня проза (6 т.);

  • літературна критика та публіцистика (7 т.);

  • переклади (8 т.);

  • записи народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки (9 т.);

  • «Стародавня історія східних народів» та конспекти, виписки, нотатки (10 т.);

  • листування (11–14 тт.).

Шанувальники та дослідники творчості Лесі Українки в кожному томі зможуть прочитати не лише твори Лесі Українки, й розлогий науковий коментар, а ще ознайомитися зі зразками авторського рукопису, іконографією і живописом, першодруками тощо.

Весь наклад видання, а це 1500 примірників, передадуть в бібліотеки, заклади вищої освіти, в наукові центри та музеї в Україні та закордонні дипломатичні представництва для популяризації творчості Лесі Українки. Також приватні інвестори, зацікавлені в поширенні видання можуть здійснити додатковий друк примірників власним коштом, звернувшись до творців зібрання. 

Посилання на трансляцію події: https://youtu.be/4zV1bIJKBF4

 

З нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки МКІП відкриває    масштабний мистецький проєкт «Леся Українка: 150 імен»

25 лютого, в день народження Лариси Косач-Квітки, Міністерство культури та інформаційної політики та Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти, разом із агенцією Postmen та Національним центром «Український Дім» відкривають грандіозний мистецький проєкт «Леся Українка: 150 імен».Подію можна буде відвідати з дотриманням карантинних вимог 25 лютого за запрошеннями, а з 26 лютого до 8 березня — безкоштовний вхід відкрито за онлайн-реєстрацією на сайті: 150imenlesi.org/registration. Також доступна окрема форма для реєстрації груп.

Обирайте час, коли вам зручніше буде відвідати виставку, та приходьте в Український дім.

«Хоч 150 річниця у лютому, ми робимо усе, щоб її образ розквітнув, мов навесні. Радію, що цього року День народження Лесі Українки – подія не тільки для науковців, літераторів чи філологів. Завдяки новій сучасній айдентиці та креативу нам вдалось залучити українців у digital. Ми свідомо приділяємо увагу, як оффлайн-івентам, так і онлайн. Впевнено кажу, держава включилась. До того ж включилась з величезним бажанням справді розкрити усю її різносторонність та імена. Команда мистецького проекту переосмислює постать, яку всі знають завдяки «Лісовій пісні» чи… 200-гривневій купюрі, — розповідає Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України, і додає особисте побажання для всіх українців. – Я дуже хочу, щоб ювілей став поштовхом для всіх зануритися у світ Лесі Українки: перечитати її твори, дізнатися більше про її біографію. Бо Лариса Косач не просто видатна жінка того часу. Вона одна із тих, хто відіграв ключову роль не тільки для літератури, але і для історії та формування свідомості українців».

 

#«Леся Українка: 150 імен». Концепція

Державне агентство з питань мистецтва та мистецької освіти  виступає головним співорганізатором мистецького проекту, який поєднує в собі декілька окремих напрямків культурно-мистецької події. Саме для того, щоб показати багатогранність та різноплановість особистості письменниці вирішили презентувати образ Лесі Українки через різні канали сприйняття, щоб кожен зміг по-новому осмислити її постать.

«Талановита поетеса і драматургиня відома більшості з нас за одним іменем — Леся Українка. Однак, у Лариси Косач-Квітки більше імен, більше іпостасей, з якими ми і хочемо знайомити українців протягом всього ювілейного року», — зазначає голова Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти Галина Григоренко

«В МКІП ми хотіли створити такий проєкт ювілейного року Лесі Українки, який би поєднав яскраві креативні рішення з глибоким змістом і дозволив різним аудиторіям переосмислити постать і творчість мисткині», — зазначає радник зі стратегічних комунікацій Міністра культури та інформаційної політики Анна Павлова

Події ювілейного року єднає брендинг «Леся Українка: 150 імен», закликаючи приходити на заходи, дивитись та читати. Офіційний відеоролик проєкту доступний у всіх форматах для ТБ та діджитал ЗМІ за лінком: bit.ly/Lesya150 

Щоб просвітницька кампанія досягла найширших аудиторій і при цьому мала потужний емоційний відгук у молоді, агенція Postmen розробила динамічну та яскраву айдентику ювілейного року «Леся Українка: 150 імен». Вона стала основою не лише мистецького проєкту, а й інтегрована в десятки подій та лімітовані серії продукцій від українських виробників. 

«Ми виклали брендинг онлайн у вигляді цифрового бренд-кіту, щоб він був доступний кожному, хто творить свої ідеї навколо ювілею Лариси Косач-Квітки», — говорить Ярослав Ведмідь, керівник і засновник комунікаційної агенції Postmen, що створила айдентику, дизайн-систему і концепцію подій в Українському Домі. Digital brand kit доступний для завантаження і  вільного використання за адресою: identity.150imenlesi.org  

До створення мистецького проєкту «Леся Українка: 150 імен» в Українському домі долучилось більше 30 креативних організацій, музейних інституцій та фондів, низка експертів, театро- та літературознавців, митців, кураторів, серед яких Оксана Забужко, Віра Агеєва, Діана Клочко, Євгеній Стасіневич та інші. 

Над наповненням експозиційного простору в Українському домі працював мистецтвознавець і галерист Павло Гудімов: «Як зробити класика сучасним? Як подивитись на іконічну постать Лесі з позиції нашого часу, відкидаючи ідеологію, пропаганду, радянські шаблони і цензуру? Я вирішив розказати про людину. Де пафос і патетика залишилися за дверима. Де артефакти і мистецтво відібрані так, що з точністю ілюструють все навколо Лесі».

За його словами, на трьох поверхах приміщення зібрано «антимузей», у просторах якого пролунають десятки тем: особисте, лінія життя, образи, ілюстрації, великий простір театру і книги та інше.

До підтримки подій в Українському домі також долучились чисельні меценати. Офіційними партнерами мистецького проєкту «Леся Українка: 150 імен» стали благодійний фонд Zagoriy Foundation, компанії Нова пошта та «Епіцентр». Вони не лише підтримали створення проекту, але й творять свої активності в рамках ювілейного року.

 

#Події в рамках проєкту

На відкритті проєкту «Леся Українка: 150 імен» відбудеться прем’єра опери «LE» режисера Влада Троїцького та формації Nova Opera. Все дійство поділено на мікро-сцени, що символізують різні стани Українки: від ліричного до бунтарського. «Коли я придумував історію, переді мною була задача осучаснити, а не спростити постать Лесі. Показати грані, які знаходяться за клішованим образом. Адже про неї більшість знає лише в загальному контексті — писала вірші. Але не всі усвідомлюють потужну просвітницьку складову її постаті, що Леся була надзвичайно освічена особа, інтелектуалка», — підкреслює режисер і додає, що для опери не брали найвідоміші роботи Українки. А вибрали поезію, цікаву з точки зору сучасного звучання і яку можна розкласти на текст для співу.

В межах мистецького проєкту організатори підготували для відвідувачів чимало цікавого. З 25 по 28 лютого триває інтелектуально-дискусійна програма Косач Talks. Протягом чотирьох днів відомі гуманітарії та публічні інтелектуали обговорюватимуть творчість та життя Лариси Косач-Квітки. Трансляція Косач Talks відбудеться на офіційних сторінках МКІП, Держмистецтва та агенції Postmen.

А ще в цей період Міністерство культури та інформаційної політики та Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти розгорнули медійну платформу «Радіо Леся» за партнерства з UA: Радіо Культура. Команда працює на майданчику «Радіо Леся», робота почалась 25 лютого о 18 годині — одночасно з відкриттям локації в Українському домі. 26 та 27 лютого «Радіо Леся» вестиме ефіри з Українського Дому з 11 до 17 години. Ефіри можна почути в Києві на 97.6FM або онлайн з будь-якого куточка планети за лінком: bit.ly/RadioLesya 

#Веб-сайт, флешмоб, Instagram-маска та фрейм у Facebook: як користувачі Інтернету та соцмереж можуть долучитись до святкування ювілею Лесі Українки?

Українці мають можливість відзначати ювілейний рік Лесі Українки не лише завітавши на подію в Український дім, а й дистанційно. Окрім «Радіо Леся» і матеріалів ЗМІ, буде налагоджено live-трансляцію всіх ключових подій на сторінках МКІП в соціальних мережах і на сторінках партнерів. 

Всі головні події і новини відображаються на офіційному сайті 150imenlesi.org. На сайті також можна отримати квиток-реєстрацію на події в Українському Домі. 

Серед інших онлайн-рішень, Міністерство культури та інформаційної політики разом з агенцією Postmen розробили Instagram-маску,  ювілейний фрейм — рамку для фотографій користувацьких профілів у Facebook. Відтак власники акаунтів цих соцмереж тепер можуть приміряти на себе кілька образів Лесі Українки та долучалися до відзначення ювілейного року мисткині для популяризації її постаті. 

Окрім цього, 23 лютого МКІП запустило флешмоб. Кожен охочий може приєднатися до нього та поповнити величезну армію шанувальників і прихильників постаті Лесі Українки. 

Для цього потрібно: 

  • обрати один з віршів Лесі Українки;

  • зачитати його на камеру та опублікувати у своїх соціальних мережах з хештегами #ЛесяУкраїнка150імен #ЛесяУкраїнка150років ;

  • заохотити приєднуватися власних підписників та читачів, додавши у своєму пості заклик: «Приєднуйся до флешмобу #ЛесяУкраїка150імен #ЛесяУкраїнка150років. Читай, записуй, викладай!». 

Тож приходьте, дивіться, читайте і відкривайте для себе дивовижний світ Лесі Українки!

Зазначимо, що 29 січня Президент України Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 150-річчя від дня народження видатної української письменниці, громадської діячки Лесі Українки.

Протягом 2021 року під егідою Міністерства культури і інформаційної політики та Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти відбудеться серія заходів з нагоди 150-річного ювілею Лесі Українки. Детальна інформація про всі події буде з’являтися на офіційному сайті: 150imenlesi.org, а також регулярно оновлюватиметься. Відвідувачі можуть підписатися на новини про різні заходи. 

Міністерство культури та інформаційної політики разом з Postmen, запрошують креативні індустрії, українських виробників, громадські та культурні кола активно використовувати айдентику «Леся Українка: 150 імен», в тому числі для створення ексклюзивних та лімітованих продуктів, брендованих сервісів чи інших рішень. За посиланням: identity.150imenlesi.org — кожен охочий безкоштовно може завантажити необхідні візуальні матеріали, щоб на їх базі створити власні ілюстрації, проєкти та продукти.

Просимо вас звернути увагу, що під час проведення культурних подій продовжують діяти карантинні обмеження, яких необхідно дотримуватися: одягати респіратор або захисну маску, що закриває ніс та рот; дотримуватися соціальної дистанції між людьми, не більше однієї особи на 4 кв. м. площі та дотримуватися заходів особистої гігієни.

#ЛесяУкраїнка150імен #ЛесяУкраїнка150років

Вас може зацікавити

50 років Будинку кіно: від перших кадрів до нових висот

50 років Будинку кіно: від перших кадрів до нових висот

Привітання з Всеукраїнським днем бібліотек

Привітання з Всеукраїнським днем бібліотек