Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

До річниці повномасштабної війни Національний музей історії України представив проєкт про нові сенси «Азовсталі»

24 лютого 2023 року у Національному музеї історії України відкрилась виставка «Азовсталь: нові сенси» про один із найпотужніших символів героїзму та незламності російсько-української війни. 

Частина виставкового проєкту розповідає історію підприємства від часу заснування до сьогодення. Зокрема, про неї можна дізнатись у вітринах за периметром зали. Написи з комуністичними гаслами, що залишилися на стінах музею ще з часів СРСР і були виявлені під час ремонту, ілюструють зруйновані сенси радянської епохи. 

Та найважливішими, на думку організаторів, на цій виставці є набуті за час повномасшабного вторгнення рф в Україну нові сенси – «Азовсталь» як твердиня незламного українського духу й героїзму.

За різними підрахунками, у ході боїв на території заводу загинуло понад 200 українських захисників, близько 2,5 тисяч опинились у полоні. Нові сенси  промовляють через історії захисників і захисниць «Азовсталі». Їхні слова, речі та спогади рідних, представлені на виставці, нагадують, що це не абстрактні герої на п’єдесталах, як за радянських часів, а чиїсь сини й доньки, і кожен із них має особисту історію. 

На відкритті співкуратор виставки, завідувач відділу історії незалежної України Національного музею історії України Антон Богдалов розповів про ідею проєкту: «Ми показуємо історії 12 захисників, які уособлюють нові сенси. Наш музей має понад 100-річну історію. В його колекції, яка зокрема формувалася за часів Радянського Союзу, є речі, пов’язані з цим місцем як із металургійним підприємством, – і вони несуть інакші сенси. «Азовсталь» була промисловим гігантом, який виробляв багато сталі, який знав увесь світ. Але у 2022 році ці сенси змінилися. Тепер це місце асоціюється з героями, історії яких ми показуємо. Оскільки радянські сенси відійшли в минуле, історична частина експозиції притлумлена – вона на задньому плані, вона неактуальна».

Виставку допомогла створити громадська організація родин загиблих захисників України «Серце назовні».

«Рік ми живемо в страшному сні. Від 24 лютого і до сьогодні – цілий рік як один день. День болю від втрат. День хвилювання за своїх рідних. А потім – страшні звістки, які ми отримували в лютому, березні, квітні, травні… На цих світлинах – 183 життя. 183 нездійснених мрії. Це – мотивовані хлопці та дівчата, які поклали свої життя, щоб жили ми. Мета нашого, мого подальшого життя – вшановувати їхню пам’ять. Ми маємо нести пам’ять про цих героїчних людей, які в житті були звичайними хлопцями й дівчатами, звичайними чоловіками й жінками. В екстраумовах вони показали себе справжніми героями. Їхньою кров’ю написаний літопис Маріуполя, України, “Азовсталі”», – сказала Голова організації Віра Литвиненко, мама загиблого бійця «Азову»Владислава Литвиненка.

На відкритті також виступив народний артист України Тарас Компаніченко, лідер гурту «Хорея Козацька», боєць 112-ї окремої бригади територіальної оборони. 

Виставка триватиме до кінця року з можливістю продовження. 

Адреса музею: вулиця Володимирська, 2.

Вас може зацікавити

Українські проєкти аудіовізуального сектору зможуть претендувати на отримання грантів Програми ЄС «Креативна Європа»

Українські проєкти аудіовізуального сектору зможуть претендувати на отримання грантів Програми ЄС «Креативна Європа»

У Львові за підтримки УКФ створять 3D-моделі давніх писанок

У Львові за підтримки УКФ створять 3D-моделі давніх писанок