До України вперше прибув оригінал латиномовної Конституції Пилипа Орлика

Перша в світі Конституція – «Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького» була створена у 1710 році в Україні. Вона встановлювала основи державного устрою, форми правління, розподіл повноважень між різними гілками влади, окреслювала державні кордони. У документі йшлося про цілісність і непорушність кордонів України та відновлення братерства з Кримською державою.

 

«Для мене та команди МКІП було великою честю за дорученням Президента брати участь у перемовинах зі шведською стороною і домовитись про її експонування з нагоди 30-ї річниці Незалежності нашої держави. І сьогодні величезне щастя і гордість особисто бути присутнім під час її встановлення до експозиції. Це і зворушливо, і хвилююче, і відповідально. Так і хотілось сказати «Ласкаво просимо додому», – зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Латиномовна конституція буде представлена на шведській виставці «Раритети Української козацької держави – Гетьманщини XVII-XVIII ст.» у Софії Київській. Експозиція містить ще 3 старовинних предмети тих часів. Булава гетьмана Пилипа Орлика з Міської бібліотеки Лінчопінга, яка прибула зі Швеції. І ті, що зберігаються в Україні:
– Мощехранительниця – знак Гідності Голови Української Держави, або Клейнод Гетьмана Івана Мазепи.
– Два оригінали універсалів гетьмана Івана Мазепи.

Конституція Пилипа Орлика заклала основи українського та європейського конституціоналізму і є визначною пам’яткою європейської політичної думки початку XVIII століття. А унікальні експонати виставки – символи влади Української козацької держави, матеріальні свідки героїчного минулого нашої країни.

Виставка стала можливою завдяки Президенту України Володимиру Зеленському, Міністерці культури та демократії Королівства Швеції Аманді Лінд, Національному архіву Швеції Riksarkivet, Посольству України у Швеції, Національному заповіднику «Софія Київська», Міністерству закордонних справ.

Побачити історичні експонати можна вже з 17 серпня у Національному заповіднику «Софія Київська».

Вас може зацікавити

Микола Точицький і Тарас Кремінь обговорили кроки щодо формування та реалізації державної мовної політики

Микола Точицький і Тарас Кремінь обговорили кроки щодо формування та реалізації державної мовної політики

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону