Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Катерина Чуєва на засіданні Комітету Ради Європи з питань культури: підтримка митців та фахівців сфери культури, які залишилися в Україні, – першочергове завдання

Із 23 по 25 листопада у Страсбурзі (Французька Республіка) відбувалося 11-е пленарне засідання Комітету Ради Європи з питань культури, спадщини та ландшафту (CDCPP).

У режимі онлайн до засідання долучилася заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва. 

Так, серед найбільших потреб України в сфері культури вона назвала підтримку фахівців сфери культури та митців, які залишаються в Україні. Зокрема, й через надання грантів та стипендій, запрошення на стажування, організацію виставок з українських колекцій в європейських музеях тощо.

 «Також для нас надзвичайно важлива гуманітарна допомога культурним інституціям – для збереження колекцій, бібліотек, архівів та підтримки діяльності у зимовий період, а також підтримка діджиталізації колекцій. Окрім того, важливим залишається питання захисту спадщини у зоні бойових дій, на окупованих територіях та механізми ефективної протидії незаконному переміщенню культурних цінностей, які чинить російська окупаційна влада», – зазначила заступниця Міністра.

Відтак, 23 листопада окремим пунктом порядку денного було розглянуте питання подальшої співпраці Комітету з Україною та виконання Декларації щодо агресії Російської Федерації проти України, ухваленої 1 квітня цього року на Конференції міністрів культури Ради Європи. 

За результатами роботи, Секретаріат РЄ підготував на розгляд Комітету документ, який містить можливі пріоритети співпраці у сфері культури та культурної спадщини на виконання Декларації щодо агресії Російської Федерації проти України. Утім, під час засідання представники РЄ зазначили, що ситуація в Україні змінюється дуже стрімко, постійно виникають нові виклики і потреби, пріоритети можуть змінюватися, а відтак потрібні гнучкі механізми реагування. 

«Зараз я з вами спілкуюся зі сховища і просто у ці хвилини в місті чути вибухи. Ми просимо вас про допомогу нашим музеям та іншим інституціям, які опікуються спадщиною. Для них це життєво необхідно, аби просто пережити зиму. Чи ви могли б уявити, що було б з Лувром чи іншим європейським музеєм, якщо він на декілька днів залишиться без електрики? Адже від неї залежать і системи безпеки, і підтримка кліматичного режиму. На жаль, багато українських музеїв, архівів та бібліотек, особливо на прифронтових територіях, через обстріли енергетичної інфраструктури України опинилися саме у такій ситуації просто напередодні зими», – сказала Катерина Чуєва, звертаючись до європейських колег.  

Вас може зацікавити

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

Українські проєкти аудіовізуального сектору зможуть претендувати на отримання грантів Програми ЄС «Креативна Європа»

Українські проєкти аудіовізуального сектору зможуть претендувати на отримання грантів Програми ЄС «Креативна Європа»