Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи прийняв Декларацію щодо знищення культурної спадщини в Україні

15 жовтня, під час засідання 47-ї сесії, Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи прийняв Декларацію щодо знищення культурної спадщини в Україні. Конгрес знову засудив загарбницьку війну проти України та підтвердив свою непохитну відданість незалежності, суверенітету й територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький звернувся до членів Конгресу онлайн. Він підкреслив, що Україна продовжує зазнавати втрат, зокрема в культурній сфері через агресію з боку росії. За останніми даними, 129 артистів та діячів культури були вбиті, а 1 169 об’єктів культурної спадщини пошкоджені або повністю знищені, серед яких 117 — об’єкти національного значення. Крім того, постраждали 2 093 заклади культури, з яких 361 був зруйнований повністю.

«Наші пам’ятки культури — це мур, на якому побудовано спільний дім нашої європейської ідентичності. Їх знищення — це виривання серця з того дому, де ми всі разом живемо. Коли під постійною загрозою історичні центри Львова та Одеси, внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, кожен з нас відчуває, що  може втратити частину спільної історії, яка єднає нас. Це не лише наш біль, це спільний біль усієї Європи», — сказав Микола Точицький.

Міністр розповів, що український уряд активно працює над збереженням культурної спадщини, включаючи евакуацію та оцифрування артефактів. Окрім цього, фіксуються всі випадки руйнувань для притягнення агресора до відповідальності на міжнародному рівні. Також нині ведеться тісна співпраця з ЮНЕСКО та іншими міжнародними організаціями, що допомагають у збереженні й відновленні пошкоджених об’єктів. Однак перед Україною все ще стоять значні виклики.

Своєю чергою, у Декларації Конгресу підкреслюється, що росія повинна виплатити відшкодування за збитки, завдані історичній, культурній та релігійній спадщині України. 

Конгрес підкреслив, що настав час поставити українську культурну спадщину та її відновлення на важливе місце в політичному порядку денному, зокрема на Конференції з відновлення України 2025 року, яка відбудеться в Римі.

Також у своїй Декларації Конгрес закликав місцеві та регіональні органи влади по всій Європі активізувати свої зусилля, щоб допомогти Україні, налагодивши справжнє партнерство щодо культурної спадщини, яке могло б задовольнити не лише поточну потребу у відновленні та терміновому захисті, але й оцінити шкоду та ризики. Такі партнерства можуть також підтримувати плани відновлення, які мають охоплювати матеріальну та нематеріальну культурну спадщину.

Конгрес також закликав держави-члени підписати та ратифікувати рамкову конвенцію Ради Європи про цінність культурної спадщини для суспільства (Конвенція Фаро) та Конвенцію Ради Європи про правопорушення проти культурних цінностей (Конвенція Нікосії), а також сприяти підвищенню рівня поінформованості про вкрадені та пограбовані українські культурні цінності, в тому числі з Криму, та активізувати зусилля щодо їх повернення в Україну.

Члени Конгресу підтвердили, що вони підтримують український народ, і підтвердили свою відданість спільному, демократичному майбутньому, заснованому на повазі до міжнародного права та справедливого миру.

У матеріалі використано фото з порталу Ради Європи

Вас може зацікавити

Господарський суд міста Києва зобов’язав повернути барельєф «Архангел Михаїл» Національному музею історії України

Господарський суд міста Києва зобов’язав повернути барельєф «Архангел Михаїл» Національному музею історії України

Культура — один з інструментів Перемоги: у Києві відбулось обговорення майбутнього культурної сфери

Культура — один з інструментів Перемоги: у Києві відбулось обговорення майбутнього культурної сфери