Культура — один з інструментів Перемоги: у Києві відбулось обговорення майбутнього культурної сфери

14 жовтня відбулося засідання другого сезону спільного проєкту Lb.ua та EFI Group «Нова країна» на тему «Культура як один із головних інструментів нашої Перемоги».

Учасники заходу, серед яких: митці, експерти, представники громадськості, а також дієвці та діячі культури, обговорили важливі аспекти захисту української культурної спадщини та способи протистояння російській пропаганді. Особливу увагу приділили питанням культурної дипломатії та новим інструментам стратегічних комунікацій, які можуть сприяти розвитку культури в умовах війни та після перемоги.

Переглянути фотоальбом із заходу

Фото Валентина Кармінського

«Аби переконувати Європу, що ми є невіддільною частиною демократичного світу, ми повинні зберегти те, що в нас є. Також за допомогою партнерів маємо чітко сформулювати завдання не лише для збереження нашої культури, а й для поширення. Також не забуваймо й те, що у нас з вами дуже складний поступ для вступу до Європейського Союзу. І всі наші з вами міжнародні зобов’язання, як у царині ЮНЕСКО, так і у царині дерегуляції, ми маємо чітко не лише підготувати та ухвалити, а й реалізувати», сказав Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький.

Під час дискусії він назвав завдання оновленого Міністерства та напрями стратегічних комунікацій, а також підкреслив, що МКСК буде створювати передумови для того, щоб мистецтво народжувало нові сенси, а також докладати зусиль, щоб зберегти українську культурну спадщину

Міністр також наголосив: «Українські культура і ідентичність – це феноменальна річ. І не лише територія, а, в першу чергу, наша ідентичність стала об’єктом їхньої агресії. Путін вважав десь у своїх маревах і конструкціях історії, які він нам повідомляв, що хтось створив Україну, українську ідентичність. Насправді російська армія переконалась, що Україна – це дійсно феномен, частина європейської культури».

«Після початку повномасштабного вторгнення я побачила в державі дуже великі зміни. По-перше, за ці роки міністри та держслужбовці високого рангу покращили знання англійської мови. Зараз працювати на державу і не розмовляти англійською — майже неможливо. І цей рух іде у двох напрямках: дипломатія приходить усюди, і всі приходять до дипломатії. Новопризначений пан Міністр — це приклад цього руху. Це наслідок тих процесів, через які ми пройшли, що переосмислили за ці роки, і культурна дипломатія під час повномасштабного вторгнення набула нової якості», — зазначила заступниця керівника Офісу Президента України Олена Ковальська.

В межах заходу йшлося про ключові культурні інституції, зокрема, як їх розвинути та адаптувати до нових реалій. Учасники обговорили й шляхи розвитку культурної інфраструктури в післявоєнний період та нові підходи до міжнародної культурної співпраці.

«Таке широке представництво під час обговорення питань культури — це вже успіх», підкреслила модераторка обговорення та шеф-редакторка інтернет-видання Lb.ua Соня Кошкіна.

Серед учасників дискусії: Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький, заступниця керівника Офісу Президента Олена Ковальська, докторка філософських наук, професорка кафедри української філософії та культури Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, Голова Українського культурного фонду Наталія Кривда,  генеральний директор-художній керівник Національного театру імені Марії Заньковецької Максим Голенко, голова EFI Group Ігор Ліскі.

Проєкт «Нова країна» став платформою для обміну думками та пошуку ефективних рішень, що сприятимуть зміцненню ролі культури в національному відродженні та міжнародній співпраці України.

Всі матеріали дискусії, фото та  відео згодом будуть опубліковані на сайті Lb.ua в проєкті «Нова країна».

Вас може зацікавити

Господарський суд міста Києва зобов’язав повернути барельєф «Архангел Михаїл» Національному музею історії України

Господарський суд міста Києва зобов’язав повернути барельєф «Архангел Михаїл» Національному музею історії України

Київ об’єднав артистів: «Кубок Золотих Воріт» та XIV Форум аматорського циркового мистецтва в Національному цирку України

Київ об’єднав артистів: «Кубок Золотих Воріт» та XIV Форум аматорського циркового мистецтва в Національному цирку України