Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Культурна дипломатія України: побудова мостів через мистецтво та спадщину

13 вересня в рамках Культурної платформи «УКРАЇНА ВІДКРИТА СВІТУ» відбулася дискусія «Культура України — голос під час війни». Її модератором виступив Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький.

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

Він зазначив, що Міністерство культури та стратегічних комунікацій України разом із бізнесом має сприяти збереженню української спадщини й ідентичності.

«Українська ідентичність має бути чітко донесена до наших друзів, союзників, партнерів. Міністерство намагатиметься бути партнером кожному і кожній. Без партнерства, я не думаю, що ми чогось досягнемо», — сказав Микола Точицький.

Міністр запевнив, що держава робитиме все для того, щоб слоган «Україна відкрита світу» став слоганом «Світ відкритий Україні».

Посол Японії Мацуда Кунінорі підкреслив, що між Україною та Японією є багато спільного, зокрема схожа спадщина самураїв і козаків. Посол звернув увагу, що Україна перебуває на заході, а Японія — на сході євразійського континенту.

«Між нами є багато неправильних держав, не будемо їх називати, які генерують так багато проблем, війн, несправедливості та ненависті. Це нас об’єднує», — підкреслив Мацуда Кунінорі.

Дипломат також розповів, що оборонний бюджет Японії становить 1% від ВВП, а бюджет на культуру є набагато вищим, що підкреслює її важливість для країни. Ключем до майбутнього успіху України він вважає розвиток туризму.

Посол Італії Карло Формоза під час онлайн-включення з Одеси розповів, що Італія офіційно витрачає на культуру 1% ВВП, у творчій індустрії країни працює 1,5 млн людей, а більшість пам’яток ЮНЕСКО сконцентровані саме в Італії. Він зазначив, що, як свідчить італійський досвід, індустрія культури в країні отримувала поштовх до розвитку після війн, до яких була залучена Італія.

«Ми знаємо цінність культури та важливість її збереження. Ось чому я зараз у межах патронажної місії перебуваю в Одесі, щоб створювати різні сфери співпраці — в урбаністичному плануванні, у розбудові спроможностей та інших сферах, щоб не тільки зберігати, а й створювати можливості здійснювати вплив через культуру», — зазначив він.

Культурні зв’язки України та Європи «є дуже очевидними», прикладом є індустріалізація сходу України західними інвесторами. Таку думку висловив посол Бельгії в Україні Люк Якобс.

«Це не робота Сталіна — це робота іноземних інвестицій, що надходили із Бельгії, Франції, Великої Британії, Швейцарії. Уже після місяця перебування в Києві я бачу, що інтерес до цього все ще дуже, дуже живий, і я буду дуже радий далі над цим працювати», — сказав він.

Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс нагадав про проєкти між Україною та Великою Британією з просування української культури, а також назвав українську культуру критично важливою. Він також наголосив на важливості саме зараз просувати українську культуру: «Бо ми знаємо, що і через культуру нині українці чинять опір РФ», — сказав він.

Мартін Гарріс наголосив, що зараз момент, коли відродженням української культури можна поділитися у всьому світі. «Дуже важливо використати цей шанс, цей момент для просування української культури у Великій Британії та Європі», — підкреслив дипломат.

Нагадаємо, мета Культурної платформи — обговорення проблематики промоції української культури у світі, створення позитивного іміджу та промоції культурного продукту для міжнародних партнерів, пошук місця української культури у всесвітній різноманітності, поєднання та обмін досвідом популяризації культури, аналіз успішних та цікавих українських кейсів у сфері культури, розширення кола прихильників України та її культури під час війни.

Вас може зацікавити

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році