Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

25 вересня відбулося друге засідання Ради громадських об’єднань національних меншин (спільнот) України, під час якого обговорювали ключові питання підтримки міжетнічної співпраці, фінансування культурних проєктів та забезпечення прав національних меншин. Захід організувала Державна служба України з етнополітики та свободи совісті.

Засідання відкрили Міністр кабінету Міністрів України Олег Немчінов та Голова Державної служби України з етнополітики та свободи слова Віктор Єленський. 

Голова Ради громадських обʼєднань національних меншин (спільнот) України Олександр Хара та заступник голови Василь Келіогло окреслили пріоритети роботи Ради та майбутні напрямки розвитку національних меншин.

Під час засідання презентували низку проєктів та ініціатив, які мають підтримати культурне розмаїття та сприяти розширенню етнічних громад в Україні. 

Директорка Департаменту відновлення та культурної реінтеграції деокупованих територій МКСК Діана Трима підкреслила важливість збереження нематеріальної культурної спадщини України, частиною якої є традиції національних меншин:

“Підтримка світовою спільнотою України має ґрунтуватися на культурній дипломатії та інформаційній пропаганді, які спираються на національну ідентичність. Ми повинні, всупереч глобалізаційним процесам забезпечити збереження та розвиток етнічних груп. росія звинувачує Україну нібито в нацизмі, натомість ми демонструємо повагу до усіх соціальних груп. Більш того, розмаїття національних меншин — одна зі складових нематеріальної культурної спадщини, захист якої є в пріоритеті держави та МКСК. Відтак ми опрацьовуємо законодавчу базу та відповідну стратегію для її збереження”.

Вона також закликала до взаємодії та співпраці щодо напрацювання законодавства у сфері захисту нематеріальної культурної спадщини. 

Своєю чергою Директорка департаменту з питань розмаїття, інклюзії та рівних можливостей Суспільного мовлення Анастасія Гудима, виступила з ініціативами щодо забезпечення безбар’єрності в медійному просторі України.

Цей захід став важливою платформою для діалогу між державними органами та представниками національних спільнот, спрямованого на покращення етнополітики в Україні та посилення співпраці.

Вас може зацікавити

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році

У Києві розпочався літературний фестиваль «Книжкова країна»

У Києві розпочався літературний фестиваль «Книжкова країна»