МКІП: Філіпа Кіркорова внесли у список осіб, які створюють загрозу національній безпеці України (доповнено)

Міністерство культури та інформаційної політики неодноразово наголошувало, що тимчасово окупована територія АР Крим є частиною України і будь-яка співпраця з кримськими культурними організаціями та участь у мистецьких заходах в АР Крим як на території Російської Федерації в обхід української сторони, сприймається як порушення суверенітету нашої держави.

Так, за рекомендацією СБУ, Кіркорова Філіпа Бедросовича включено до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Він позбавлений можливості відвідувати з концертами Україну та отримувати прибуток за рахунок проведення своєї гастрольної діяльності в Україні.

Нагадаємо, МКІП здійснює дії щодо внесення змін до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці на підставі подання від Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.
Процедура здійснюється автоматично. Міністерство здійснює оприлюднення переліку і оновлення. Відомості в Переліку своєчасно та оперативно оновлюються, з ними можна ознайомитись на офіційному сайті Міністерства культури та інформаційної політики України в рубриці «ООС» підрубриці «Інформація».

Це також означає юридичною мовою:

1. Згідно з вимогами частини шостої та сьомої статті 15 Закону України «Про кінематографію» та абзацу десятого частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» заборонено трансляцію аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач) та не допускається використання телерадіоорганізацій для трансляції аудіовізуальних творів зокрема, якщо одним з учасників фільму є фізична особа, включена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

2. Частиною четвертою статті 3 Закону України «Про гастрольні заходи в Україні» передбачено заборону проведення гастрольного заходу, учасником якого є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на офіційному вебсайті центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах культури та мистецтв.

3. Частиною 5 статті 15 Закон України «Про авторське право і суміжні права» передбачено, що за винятком випадків, передбачених статтями 21-25 цього Закону, автор (чи інша особа, яка має авторське право) має право вимагати виплати винагороди за будь-яке використання твору. Винагорода може здійснюватися у формі одноразового (паушального) платежу, або відрахувань за кожний проданий примірник чи кожне використання твору (роялті), або комбінованих платежів.

Підпунтком 14.1.225. пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України визначено роялті – будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності, а саме на будь-які літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп’ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- чи телевізійного мовлення, передачі (програми) організацій мовлення, інші аудіовізуальні твори, будь-які права, які охороняються патентом, будь-які зареєстровані торговельні марки (знаки на товари і послуги), права інтелектуальної власності на дизайн, секретне креслення, модель, формулу, процес, права інтелектуальної власності на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).

Виплата роялті авторам є обов’язковою для всіх користувачів творів, зокрема музики, що використовують контент для публічного виконання, механічного виконання, компіляції та переробки, та ін. Таким чином, роялті авторам повинні сплачувати як телеканали і радіостанції, так і організатори концертів, власники кафе, барів і ресторанів, в яких виконується музика як наживо, так і в запису, а також організатори різноманітних громадських заходів.

Однак, враховуючи наявність судових прецедентів щодо розгляду стрічок за участі Філіпа Кіркорова, заборона не поширюється на аудіовізуальні твори за участі зазначеної особи. Вона стосується лише перетину українського кордону.

Вас може зацікавити

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій