МКІП: Культура приготування борщу увійде до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

6 жовтня 2020 року відбулося чергове засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

За підсумками засідання Експертна рада рекомендувала МКІП включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини 5 елементів, серед яких – «Культура приготування українського борщу».

Це важливий крок в рамках підготовки номінаційного досьє до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, яку здійснює ГО «Інститут культури України».

Окрім культури приготування борщу, до Національного переліку увійдуть:

  • Технологія створення клембівської сорочки «з квіткою»;

  • Великоднє гуляння «Водити Володара» в селі Розкошівка Теплицького району Вінницької області;

  • Борщівська народна вишивка;

  • Карпатське ліжникарство.

Нагадаємо, у серпні МКІП включило до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини 3 елементи – Звичай виконувати танець Аркан з Ковалівкою в Печеніжинській ОТГ, Мистецтво виготовлення звукової глиняної забавки «Валківський свищик» та Технологія виготовлення «воскових» вінків на Вінниччині.

Вас може зацікавити

Уряд схвалив Комунікаційну стратегію щодо створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року 

Уряд схвалив Комунікаційну стратегію щодо створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року 

У Києві відбулись перші міжурядові консультації України та Литви 

У Києві відбулись перші міжурядові консультації України та Литви