Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП: Підсумки засідання уряду 28 жовтня

Уряд оновив склад оргкомітету проєкту «Магніти України»

28 жовтня 2020 року Кабінет Міністрів схвалив ініційований Міністерством культури та інформаційної політики проєкт постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2020 р. № 149 «Про утворення організаційного комітету з питань реалізації проєктів «Магніти України».

Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка призначено співголовою оргкомітету. Також співголовами стануть перший заступник або заступник керівника Офісу Президента України (за згодою) та заступник Міністра розвитку громад та територій. 

До складу оргкомітету увійдуть представники Міністерства інфраструктури, Міністерства фінансів, Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства освіти, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства закордонних справ, Міністерства енергетики, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, а також заступник державного секретаря КМУ, народні депутати та представники низки інших органів влади.

Як повідомлялося, цьогоріч в Україні започатковано проєкт “Магніти України” з пошуку успішних проєктів-символів, які зможуть залучити інвесторів і стати центрами інновацій. В кожній області буде визначено три-п’ять найбільш привабливих з погляду туризму об’єктів історико-культурного та природного значення.

 

Уряд схвалив проєкт Указу Президента про призначення держстипендій видатним діячам культури та мистецтва

28 жовтня 2020 року Кабінет Міністрів схвалив проєкт Указу Президента про призначення державних стипендій 122 видатним діячам культури та мистецтва.

Цим документом пропонується призначити 36 довічних та 86 дворічних держстипендій. Мета Указу – забезпечити реалізацію державної політики з підтримки та поліпшення матеріальних умов життя видатних діячів культури й мистецтва та соціального захисту професійних творчих працівників і працівників культури.

Станом на 1 жовтня 2020 року державні стипендії отримують 448 осіб (довічні – 260, а дворічні – 188). У разі прийняття Указу Президента про призначення держстипендій 122 видатним діячам культури та мистецтва кількість стипендіатів збільшиться до 570 осіб. Зокрема, довічні стипендії тоді отримуватимуть 296, а дворічні – 274 особи.

Відповідно до закону України про державний бюджет на 2020 рік розмір стипендії складає з 1 липня – 2 568 грн, з 1 грудня – 2654 грн. В бюджеті на 2020 рік передбачені кошти на виплати державних стипендій видатним діячам культури та мистецтва у сумі 18141,6 тис грн. Тому призначення цих 122 стипендій не потребуватиме додаткових витрат.

Уряд запроваджує механізм “єдиного вікна” для вивезення культурних цінностей

28 жовтня 2020 року Кабінет Міністрів прийняв розроблений Міністерством культури та інформаційної політики проєкт постанови «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Документ, зокрема, вносить зміни до Порядку видачі свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей або відмови в його видачі, переоформлення, анулювання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 963.

Відтепер, відповідно до постанови, такі свідоцтва видаватиме Державна служба охорони культурної спадщини України і вноситиме їх в день видачі до єдиного державного інформаційного вебпорталу “Єдине вікно для міжнародної торгівлі” у формі електронних документів, засвідчених кваліфікованим електронним підписом. 

Вас може зацікавити

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024