МКІП презентувало аналітику про розвиток медіаграмотності в Україні

25 листопада МКІП презентувало аналітичний документ «Розвиток медіаграмотності в Україні». Він розроблений національним проєктом з медіаграмотності «Фільтр» Міністерства культури та інформаційної політики у співпраці з ОБСЄ та громадською організацією «Інтерньюз-Україна».

Представлений документ містить аналіз стану медіаграмотності в Україні, найкращі міжнародні практики з цього питання, а також стратегічні цілі та завдання національного проєкту «Фільтр». У ньому також йдеться про найактуальніші інформаційні виклики.

«Одна з найважливіших ланок розвитку гуманітарної політики МКІП – саме розвиток медіаграмотності. Ця навичка має стати новою нормою суспільства 21-го століття. Стратегія з медіаграмотності, яку розробило МКІП разом з провідними експертами – не просто шлях до протидії інформаційним атакам з боку країни-агресора, а й вихід до масової просвіти громадян України. Вона є частиною масштабної стратегії з інформаційної безпеки України, погодженої з РНБО. Спростування фейків, критичне мислення, недовіра до сумнівних дописів у фейсбуці – основи, які повинні стати базовими серед населення», – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

У березні 2021 року агенція «Info Sapiens» провела комплексне дослідження «Індекс медіаграмотності українців». Його результати показали, що медіаграмотність 15% українців є низькою, у третини (33%) – нижчою за середню, 44% аудиторії притаманний вищий за середній рівень медіаграмотності, а 8% – високий.

Дослідження виявило, що на рівень медіаграмотності впливає низка чинників, зокрема, стать, вік, доходи та рівень освіти.Індекс укотре вказує на потребу вдосконалення стійкості громадян до дезінформації. Також 57% української аудиторії, вважають, що проблема дезінформації є актуальною. А усвідомлення проблеми – це вже шлях до її вирішення.

Всі виклики, що наразі стоять перед Україною, показали необхідність напрацювання єдиного вектора та координації зусиль у сфері медіаграмотності на державному рівні. З цією метою 2021 року був заснований «Фільтр» – національний проєкт з медіаграмотності МКІП. Проєкт «Фільтр» фокусується на популяризації навичок з критичного мислення як інструменту для розширення можливостей та досягнення успішності.

Ознайомитись з аналітичним матеріалом можна за посиланням: https://filter.mkip.gov.ua/wp-content/uploads/2021/11/231121_medialiteracy.pdf

Вас може зацікавити

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург