Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП проаналізувало динаміку креативних індустрій за 2020 рік

Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з командою Київської школи економіки за підтримки програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» підготувало дослідження про обсяг податкових надходжень до зведеного бюджету України і сплату єдиного внеску суб’єктами господарювання у сфері креативних індустрій у 2019 і 2020 роках. Також у звіті наведено інформацію щодо кількості суб’єктів господарювання, обсягу доходу, фінансового результату. Показники дають змогу оцінити зміни сектору внаслідок кризи, викликаної пандемією COVID-19.

Дані отримано від Державної податкової служби України для 34-х видів економічної діяльності, що належать до креативних індустрій. Дослідження спирається на показники офіційної статистики і не охоплює суміжні до креативних індустрій сектори економіки. 

Дослідження доступне за посиланням.

Основні висновки дослідження:

  • У 2020 році задекларований дохід найбільше впав порівняно з попереднім роком у перформативному секторі (-17%), аудіовізуальному секторі (-8%), книговиданні та бібліотеках і музеях (по -3%).
  • Падіння ПДВ, що вказує на зниження обсягу реалізації товарів і послуг, у деяких секторах сягало 50% порівняно з 2019 роком: театральна та концертна діяльність (-53%), демонстрація кінофільмів (-45%), функціонування театральних i концертних залiв і діяльність з їх підтримки (-42-43%), діяльність у сфері телевізійного мовлення (-38%), функціонування музеїв (-35%).
  • Найбільше зростання задекларованого обсягу доходу у 2020 році показали такі сектори: дизайн (+31%), ІТ (+26%), реклама, маркетинг, PR (+5%). ІТ і реклама є беззаперечними лідерами: вони сплатили 70% від суми усіх сплачених податків у 2020 році.
  • Попри карантинні заходи у 2020 році реєстрація нових бізнесів не припинялися. Оскільки зростання обсягу податкових надходжень відбувалося швидше, ніж зростання кількості суб’єктів господарювання, це може опосередковано свідчити про зростання податкового навантаження.
  • У 2020 році майже удвічі зросли надходження податку на прибуток підприємств порівняно з 2019 роком.
  • Дослідження демонструє неоднорідність креативних секторів та впливу карантинних обмежень на них. Державна політика повинна враховувати розрізненість потреб і стану сфери під час підготовки заходів підтримки. 

Вас може зацікавити

Україна вперше офіційно представила свій стенд на Будапештському міжнародному книжковому фестивалі

Україна вперше офіційно представила свій стенд на Будапештському міжнародному книжковому фестивалі

Микола Точицький відзначив подяками реставраторів заповідника «Києво-Печерська лавра»

Микола Точицький відзначив подяками реставраторів заповідника «Києво-Печерська лавра»