МКІП проти незаконного будівництва в історичному ареалі Одеси

Міністерство культури та інформаційної політики стурбоване ситуацією з будівництвом житлового будинку на території історичного ареалу Одеси.

МКІП направило апеляційну скаргу на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 12 травня 2021 року щодо зупинення дії приписів Міністерства про припинення будівництва житлового будинку по вул. Рішельєвська, 47, 49 та вул. Велика Арнаутська, 40 в Одесі. Міністерство заперечує проти ухвали суду на користь ТОВ «ОДЕСА-СІТІ» і ТОВ «МАРТЕН ГРУП» та вважає, що вона підлягає скасуванню.

Для розуміння ситуації, відновимо хронологію подій:
Земельна ділянка по вул. Рішельєвській, 47, 49, вул. Великій Арнаутській, 40 у Одесі згідно з «Історико-архітектурним опорним планом, проектом зон охорони та визначення меж історичних ареалів м. Одеси» розташовується у межах Центрального історичного ареалу м. Одеси й комплексної охоронної зони історичного центру міста.

На виконання норм Закону України «Про охорону культурної спадщини» замовник будівництва ТОВ «ОДЕСА-СІТІ» та генпідрядник ТОВ «МАРТЕН ГРУП» мали погодити з МКІП проектну документацію на будівництво та отримати дозвіл на проведення земляних робіт. Цього згадані вище юрособи не зробили.

Відповідно, 5 березня 2021 року Міністерство направило приписи з вимогою негайного припинення проведення будь-яких будівельних робіт на об’єкті за вказаною адресою. Однак, 12 травня 2021 року рішенням Одеського окружного адміністративного суду за позовом ТОВ «Одеса-сіті» зупинено дію приписів МКІП про припинення будівництва на вказаному об’єкті.
Нагадаємо, приписи органів охорони культурної спадщини є обов’язковими для виконання всіма юридичними та фізичними особами. А отже, МКІП має усі юридичні підстави для апеляційного оскарження.

Вас може зацікавити

У Києві відбулася урочиста церемонія нагородження лауреатів Всеукраїнської літературно-мистецької премії «Київська книга року» — 2024

У Києві відбулася урочиста церемонія нагородження лауреатів Всеукраїнської літературно-мистецької премії «Київська книга року» — 2024

Держмистецтв проводить громадське обговорення проєкту професійного стандарту «Бібліотекар»

Держмистецтв проводить громадське обговорення проєкту професійного стандарту «Бібліотекар»