МКІП розширило перелік проєктів, що будуть реалізовані в рамках програми “Велика Реставрація” в 2021 році

Міністерство культури та інформаційної політики України розширило перелік проєктів з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини, у тому числі замків, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексів, що будуть реалізовані в 2021 році в рамках програми “Велика Реставрація” у межах президентської програми “Велике будівництво”.

У зв’язку із надходженням додаткового фінансування для реалізації програми «Велика Реставрація» до переліку було додано 7 проєктів, що вже були попередньо відрейтинговані та які будуть реалізовані в поточному році. 

Оновлений перелік проєктів, рекомендований експертною групою, був визначений з урахуванням таких критеріїв: об’єкт на якому реалізовуватимуться проєкти робіт є об’єктом державної форми власності в сфері управління МКІП; для проведення фактичних робіт розроблена проєктно-кошторисна документація з експертним звітом; проведені всі тендерні процедури по відбору підрядника та отримана відповідна дозвільна документація ДАБІ (в окремих випадках); здатність замовником робіт освоїти заявлене фінансування в поточному році.

““Велика Реставрація” – безпрецедентна програма, яка не просто сприяє підвищенню туристичних потоків в Україні, а й зберігає нашу спадщину та історію. Чудово, що наші пам’ятки буквально переживатимуть відродження, і що їх стає все більше”, – прокоментував Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Перелік проєктів, що додаються до реалізації в 2021 році в межах програми «Велика Реставрація»: 

 

Найменування робіт і заходів

 Назва об’єкта культурного призначення, на якому будуть реалізовані проекти

 Місце реалізації проекту

Ремонтно-реставраційні роботи на пам’ятці архітектури національного значення – Трапезна ХVIII ст. на вул. Володимирській, 24 в Шевченківському районі м. Києва (1 етап)

Пам’ятка архітектури національного значення – Трапезна ХVIII ст.

Національний заповідник “Софія Київська” м. Київ вул. Володимирська, 24

“Реставрація з пристосуванням пам’ятки архітектури національного значення “Башта Івана Кушника (корпус № 88), (охоронний № 4/16) Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника по вул. Івана Мазепи, 21 (Лаврська, 9) у м. Києві”

Пам’ятка архітектури національного значення Башта Івана Кушника  (охоронний          № 4/16)

Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” вул. Лаврська, 15, Печерський район, м. Києва

“Реставрація та пристосування пам’ятки архітектури місцевого значення “Бібліотека митрополита Флавіана” (охоронний №893/14-Кв, корпус № 5) по вул. Лаврська, 9 у Печерському районі м. Києва”

Пам’ятка архітектури місцевого значення “Бібліотека митрополита Флавіана” (охоронний №893/14-Кв)

Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” вул. Лаврська, 15, Печерський район, м. Києва

Реставрація ділянки № 1 (від Башти Кушника до Південної башти ) пам’ятки архітектури національного значення «Монастирські мури» (корпус № 92, охоронний № 4/14), Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника по вул. Лаврська, 15 у м. Києві

 Пам’ятка архітектури національного значення «Монастирські мури» (охоронний № 4/14)

Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” вул. Лаврська, 15, Печерський район, м. Києва

Реставрація фасадів пам’ятки архітектури національного значення-костелу Святого Миколая (охоронний № 902/1)

Пам’ятки архітектури національного значення-костелу Святого Миколая (охоронний          № 902/1)

Національний будинок органної та камерної музики України

Реставрація Громадської будівлі Ратуша, пам’ятки архітектури національного значення (охороний № 638) пл. Ринок, 1, м. Бережани, Тернопільська область

Громадська будівля Ратуша, пам’ятки архітектури національного значення (охороний № 638)

Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани

Ремонт (реставраційний) адміністративного будинку, пам’ятки архітектури місцевого значення (охоронний № 78-ТР), по вул. Шевченка, 1 в м. Бережани Тернопільської області

Адміністративний будинок, пам’ятка архітектури місцевого значення (охоронний № 78-ТР)

Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани

Наказ МКІП від 11.08.2021 № 639 “Про внесення змін до наказу Міністерства культури та інформаційної політики України від 18 травня 2021 року № 337” 

Про «Велику Реставрацію» 

«Велика Реставрація» – це програма з відновлення пам’яток культурної спадщини в усіх регіонах України. 

У межах президентської програми «Велике будівництво» проєкт «Велика Реставрація» передбачає роботи з реставрації, консервації, ремонту на об’єктах культурного значення та пам’ятках культурної спадщини, у тому числі замках, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексах. 

Програма «Велика Реставрація» розрахована на 2021-2023 роки та допоможе перетворити об’єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України, а також перетворити об’єкти на туристичні магніти та покращити умови для виховання майбутньої мистецької еліти. 

Реалізацію та координацію програми «Велика Реставрація» здійснює  Міністерство культури та інформаційної політики України.

Вас може зацікавити

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій