МКІП та громадські організації об’єднують зусилля зі збереження архітектури ХХ ст.

23 липня Міністерство культури та інформаційної політики України і громадські організації з усієї країни підписали Меморандум про співробітництво. Мета документу – зафіксувати спільні кроки держави й громадськості, які допоможуть виявляти, документувати та охороняти об’єкти мистецтва та архітектури другої половини ХХ сторіччя.

Документ передбачає розробку та реалізацію спільних проєктів, проведення наукових досліджень у сфері охорони культурної спадщини, створення інформаційно-медійних можливостей для її популяризації, підготовку рекомендацій з питань правового регулювання процесів у цій сфері тощо. 

– Ситуація з об’єктами культурної спадщини другої половини XX століття непроста. У старих реєстрах їх не було, бо вони не вважаються пам’ятками, а у нових їх немає, бо вони не подаються областями. Підписаний Меморандум – свідчення нашої підтримки  для ГО діяти на місцях, створювати робочі групи по регіонах і відслідковувати, ідентифікувати та, найголовніше, вносити в реєстри об’єкти культурної спадщини по всій Україні, – відзначив Олександр Ткаченко, Міністр культури  та інформаційної політики України. – Крім того, вже близько року команда нашого міністерства працює над створенням пілотної версії цифрового реєстру нерухомих об’єктів культурної спадщини. Наразі ми на етапі наповнення його даними. Це буде «живий» перелік об’єктів у вільному доступі. Переконаний, що він стане ефективним інструментом для обліку та захисту пам’яток, у тому числі, і об’єктів культурної спадщини другої половини XX століття.

Свої підписи під Меморандумом поставили Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики, та керівники таких громадських організацій: Центр соціальних рішень, Інституція нестабільних думок, Запорізьке наукове товариство ім. Я. Новицького, Збережемо Полтаву, Спільне мистецтво, Новокаховське товариство охорони культурної спадщини, Фокус-Схід, Ю7 Урбан Студія, Урбан Ре-Паблік, Культурна спадщина Луганщини, Вінницьке історичне товариство, Мапа реновації, Імаго культура.

Вас може зацікавити

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій