МКІП та МХП спільно відроджуватимуть музей «Пирогово»

27 липня у Києві Міністерство культури та інформаційної політики, холдинг МХП та Національний музей народної архітектури та побуту України підписали меморандум про співпрацю для відродження Музею просто неба «Пирогово». Відродження музею відбуватиметься у межах президентської програми “Велика реставрація”.

Меморандум закріплює наміри та напрямки співпраці з питань культурного, туристичного, наукового, освітнього, інфраструктурного розвитку музею. Документ передбачає співпрацю у наступних напрямках: покращення інфраструктури музею, поширення інформації про його розвиток, розробки спільних програм щодо охорони пам’яток культурної спадщини та розбудови об’єктів музею. Зокрема, у планах – зробити ремонт вхідної групи музею, оскільки вона є його «обличчям», яке бачить кожен відвідувач.

Свій підпис під цим документом поставили: Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України; Юрій Косюк, Голова правління МХП; Оксана Повякель, генеральний директор Національного музею народної архітектури та побуту України.

«Головна ідея – зробити музей більш відвідуваним, модерновим, сучасним. Місцем, де постійно вируватимуть події і яке варто зберегти для майбутніх поколінь. У тому числі для усвідомлення власної ідентичності. – сказав після підписання Олександр Ткаченко. – Для цього, і держава, і приватний бізнес мають об’єднувати зусилля та докладати кошти, і я радий, що МХП долучились. Я радий вітати державно-приватне партнерство. Завдяки в тому числі співпраці з приватними інвесторами і меценатами, можна здолати той виклик, який стоїть перед нами, коли 80% історичних, архітектурних пам’яток потребують реставрації. Маємо гарний приклад на Хортиці. На черзі – Пирогово. Почнемо з робіт над вхідною групою, на черзі – інфраструктурні питання та комунікації. Музей народної архітектури та побуту повинен знаходитися у списках до обов’язкового відвідування мандрівників. І ми сприятимемо цьому».

«Для мене це особлива гордість. Це як один із елементів, коли ти хочеш жити в кращій країні. Я хочу жити в кращій країні і хочу, щоб мої діти та внуки теж жили в кращій країні. Для досягнення цього потрібно плідно працювати та прикладати свої особисті зусилля. Внесок в цей музей буде одним із тих елементів в кращу зміну нашої країни, в створення майбутнього України – чистої, гарної, популярної, привабливої й цікавої країни для світу. Я щасливий мати безпосереднє відношення до ремонту цього об’єкту і розвитку нашої країни», – зазначив Юрій Косюк.

«Сьогодні важливий день для відродження нашого музею. Завдяки спільній підтримці МКІП та МХП музей зможе втілити в життя амбітні плани свого подальшого розвитку, перетворивши його на справжній туристичний магніт України», – наголосила Оксана Повякель.

Національний музей народної архітектури та побуту України – архітектурно-ландшафтний комплекс усіх історико-етнографічних регіонів України: Полісся, Слобожанщини та Полтавщини, Карпат, Наддніпрянщини, Поділля та Півдня. На території музею встановлено близько 300 пам’яток народного будівництва XVI-XX ст. Традиційні житлові і господарські комплекси включають в себе хати, комори, криниці та інші атрибути давнього українського села. Фонди музею нараховують близько 100 тисяч найрізноманітніших експонатів: народний одяг, тканину, меблі, знаряддя праці, вироби гончарів, бондарів, теслів, столярів, ковалів, народний живопис та розпис, музичні інструменти, дитячу іграшку тощо.

Вас може зацікавити

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій