Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП в регіонах: Олександр Ткаченко ознайомився зі станом пам’яток Львівщиини

11 вересня 2020 року міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко відвідав Львівщину, щоб подивитися об’єкти, які очевидно потраплять до списку Великої Реставрації: Підгорецький та Олеський замки, Жовкву, Свірзький замок і замок у Старому Селі.

Усього для реставрації планується 150 об’єктів. Серед них щонайменше 50 – замки та палаци. Остаточний список визначиться незабаром.

 

«Побачене мною за останній час на Львівщині, Запоріжжі, Каневі – говорить, що таких об’єктів буде значно більше. Мова йде не тільки про збереження історії, але й про поверення нового життя замків та палаців. Це – справжні діаманти для туризму.

Важливо зберігти пропорційність до інших областей. Експертна комісія, яка буде сформована найближчим часом, має визначити кількість об’єктів, обрахувати їхню вартість та затвердити концепції розвитку. Щоб перетворити їх на такі, що самостійно зможуть залучати для себе кошти та приватні інвестиції. У тому числі, в колаборації з місцевим бізнесом, як це вже відбувається в замку Свірж.

Завдяки програмі Великого Будівництва у нас є можливість робити речі, які давно вже варто було. Це унікальний шанс», – розповів Олександр Ткаченко.

МКІП планує долучити до маршруту «Золотої підкови» унікальний заповідник Жовкви, який охоплює значну частину «ідеального» середньовічного міста.

Наразі міністерство збирає пропозиції, які потім опрацює незалежна експертна рада, затверджена Кабміном. 

Вас може зацікавити

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024