Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП вітає рішення амстердамського суду про відвід судді у справі “скіфського золота”

Міністерство культури та інформаційної політики України вітає рішення Апеляційного суду Амстердама про відвід судді у справі “скіфського золота”.

“Таке рішення, до якого чимало зусиль доклало Міністерство культури та інформаційної політики, дозволяє розраховувати на неупереджене судочинство у цій резонансній справі. Дуже сподіваємось, що вже у найближчому майбутньому безцінні експонати з кримських музеїв повернуться в Україну”, – зазначила заступниця Міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко.

28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив клопотання України про відведення судді у зв’язку з підтвердженням його зв’язку з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість.

За даними Міністерства юстиції, суддя протягом кількох років здійснював представництво інтересів однієї з російських компаній, тому фактично захищав інтереси РФ. Тоді він тісно співпрацював з адвокатами, які наразі представляють інтереси кримських музеїв у справі про «скіфське золото».

Нагадаємо, що колекцію «скіфського золота» вивезли з Криму на виставку в музей Алларда Пірсона в Амстердамі ще до окупації півострова Росією.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення було ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду.

Вас може зацікавити

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024