МКІП запрошує відвідати виставку «Пектораль. Знахідка століття» у Музеї історичних коштовностей

30 липня у Музеї історичних коштовностей України – філіалі Національного музею історії України відкрилася виставка «Пектораль. Знахідка століття». Перших відвідувачів привітала Світлана Фоменко, заступниця Міністра культури та інформаційної політики. Музей представив оригінал золотої пекторалі, елементи скіфського возу та інші артефакти.

Прикрасу, яка згодом стала найвідомішою археологічною знахідкою України, – золоту пектораль знайшли 21 червня 1971 року. Це сталося під час дослідження кургану Товста Могила поблизу м. Орджонікідзе, нині це місто Покров на Дніпропетровщині. Цього ж дня 50 років тому експедиція Інституту археології під керівництвом Бориса Мозолевського завершила свою роботу, а знайдені старожитності набули нового статусу – музейних експонатів, що знайомлять із загадковим світом минулого.

«Скіфська Золота пектораль вважається найбільшою археологічною знахідкою 20 століття, шедевром світового мистецтва. Прикраса розповідає нам про життя і вірування скіфів, які здійснили колосальний вплив на наші традиції. Сьогодні вона є гордістю колекції музею. Запрошуємо українців скористатися унікальною можливістю побачити знахідку», – зазначила Світлана Фоменко.

Виставка надає можливість кожному відчути себе дослідником «пірамід степів» – скіфських курганів. Цитати із польового археологічного щоденника Бориса Мозолевського та світлини роботи експедиції занурюють в атмосферу, яка панувала на розкопках, допомагають відчути незабутні миті, коли Товста Могила відкривала свої таємниці.

У центрі виставки – оригінал пекторалі (від латинського pektos – груди), знайдений у похованні скіфського очільника. За художніми властивостями, технічною досконалістю та інформативністю пектораль є неперевершеним шедевром античного мистецтва. Експонуються й інші артефакти з кургану Товста Могила, які ніколи раніше не представляли широкій аудиторії. Зокрема, це деталі поховального кортежу, предмети оздоблення возу, в тому числі дерев’яні, та декоративні елементи вуздечок.

Виставка проходить під патронатом Міністерства культури та інформаційної політики та в партнерстві з Інститутом археології НАН України.
Виставка «Пектораль. Знахідка століття» представлена до уваги відвідувачів на 2-му поверсі Музею історичних коштовностей України (вул. Лаврська, 9, корп. 12) і триватиме до 31 жовтня 2021 року.

Вас може зацікавити

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій