Міністерство культури та стратегічних комунікацій включило традиції храмового свята на Трійцю у селі Шульгинка Луганської області до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Ця традиція має свою безперервну історію, що бере початок з кінця 18 століття. Перші згадки про «Храм» датуються 1781 роком. Тоді завершили будівництво церкви Святої Трійці (на жаль, не збереглася до нашого часу), відкриття якої припало на Трійцю.
Відтоді щороку в селі стали відзначати Храмове свято. Воно починалося з приготувань напередодні. На світанку чоловіки косили запашні трави — чебрець, м’яту, верболист, холодок — на луках біля річок Шульги та Айдар. Також заготовляли очерет, осоку, тростину й рогіз. Цими травами прикрашали домівки, а потім усі мешканці у святковому вбранні брали букети з лісових та польових рослин і прямували до церкви.

Попри те, що в селі діяли дві церкви, у цей день люди традиційно збиралися саме біля храму Святої Трійці. Там освячували зелень і принесені господинями страви. Після літургії священник запрошував селян на спільну трапезу. Головною стравою були обрядові дріжджові пиріжки з начинкою «сопка» (смалець, шкварки, смажена цибуля, спеції) та «сушка» (сушені фрукти).

Символічно, що під час частування важливим було не багатство та розмаїття страв, а повага до ближнього, спільне розділення їжі.
Цілий день мешканці села проводили біля церкви: після трапези молодь грала в ігри, співали пісень і розважалися.