Мова — основа ідентичності та національної безпеки: старт серії мовно-просвітницьких заходів до Дня української писемності та мови

До Дня української писемності та мови, який щороку відзначають 27 жовтня, Міністерство культури та стратегічних комунікацій України спільно з Державною агенцією промоції культури України та іншими закладами культури проведе серію заходів у рамках Культурно-просвітницької платформи «Українська — мова вільних».

Українська мова — основа національної ідентичності українців. Вона також є важливим фактором національної безпеки, особливо в умовах російської агресії. Мова слугує потужним інструментом державного управління, комунікації, освіти, культури та економіки.

Сьогодні, коли наша країна героїчно бореться за свою незалежність, українська мова є символом єдності та непохитної стійкості українського народу. Мова — об’єднує. Розвиток та інтеграція української мови в усі сфери життя допомагають нам зберегти культурну унікальність у сучасному світі.

Держава активно інтегрує українську мову у всі сфери суспільного життя, аби створити умови не лише для її повноцінного функціонування, а й для розвитку. Саме на це спрямовані  Стратегія популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова — успішна держава» та Державна цільова національно-культурна програма забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року, затверджені Кабінетом Міністрів України.

До Дня української писемності та мови МКСК запрошує всіх охочих взяти участь у флешмобі #мовавільних. Щоб приєднатися, опублікуйте допис у своїх соціальних мережах (Instagram, Facebook, X (Twitter)) із рядками вашого улюбленого вірша українською мовою. Ви також можете записати відео з декламацією цих рядків або поділитися фотографією, яка, на вашу думку, відображає дух флешмобу Додавайте хештег #мовавільних та позначайте сторінку МКСК у своєму дописі!

Окрім того, Міністерство спільно з громадською організацією «Вікімедіа Україна» розпочало «Тиждень української мови у Вікіпедії», що триватиме до 5 листопада. Долучитися можуть усі охочі. Для цього потрібно зареєструватися в україномовному розділі Вікіпедії та створити чи поліпшити принаймні одну статтю на тему української мови або літератури. Читайте детальніше про умови, вимоги до статей та призи на сторінці проєкту у Вікіпедії.

Також можна долучитися до інших тематичних заходів та комунікаційних активностей:

22 жовтня

  • Флешмоб до Дня української мови (онлайн), триватиме до 31 жовтня;
  • Документальна виставка «Мова від заборон до утвердження» (Національний музей літератури України), триватиме до 28 жовтня;
  • Книжкова виставка «До Дня української  писемності та мови», (Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, читальний зал довідково-інформаційного обслуговування), триватиме до 31 жовтня;
  • О 14:00 кінопоказ д/ф «Щедрик» за участі режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко та творчої групи (Національний музей літератури України).

23 жовтня

  • О 13:00 кінопоказ д/ф «Будинок Слово» за участі знімальної групи — режисера Тараса Томенка, сценаристки Любові Якимчук, (Навчально-науковий інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка).

24 жовтня

  • Ювілейний концерт Лесі Дичко з нагоди 85-річчя (Національна філармонія України);
  • Панельна дискусія з молоддю на тему «Українська мова як складова національної ідентичності та безпеки країни» за участі представників Молодіжної ради МКСК, (Навчально-науковий Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка);
  • Книжкова виставка «Найміцніший кордон України – державна мова» (Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого), триватиме до 31 жовтня.

25 жовтня

  • Об 11:00 написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

31 жовтня

  • Творча зустріч з українським письменником Олександром Козинцем, (Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого).

Вас може зацікавити

У рамках кампанії «Українська – мова вільних» Strichka запустила квести для українців у всьому світі

У рамках кампанії «Українська – мова вільних» Strichka запустила квести для українців у всьому світі

«Дарую тобі сонячне мистецтво»: у Вільнюсі відкрили виставку робіт Марії Примаченко

«Дарую тобі сонячне мистецтво»: у Вільнюсі відкрили виставку робіт Марії Примаченко