Національна опера України долучилась до ініціативи ПРООН з  підтримки інклюзивного відновлення України

Національна опера України стала одним із 13 обʼєктів, над яким працюватимуть слухачі в рамках навчання в Школі універсального дизайну. Це інноваційний проєкт Програми розвитку ООН (ПРООН), що сприятиме інклюзивному відновленню України шляхом підготовки фахівців, які працюватимуть над цим напрямом в своїх містах та громадах.

До проєкту долучилось Міністерство культури та стратегічних комунікацій України (МКСК).

«Політика безбар’єрності є пріоритетом напрямом для країни. Особливо зараз, коли країна вимушена відновлюватися від наслідків війни, що триває. Важливо, що заклади культури беруть участь в таких проєктах. Національна опера це ще один заклад сфери культури, який долучився до створення доступного середовища, – сказала керівниця відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я МКСК Леся Хемраєва.

Школа універсального дизайну  стане  освітнім майданчиком, на якому учасники навчаться проєктувати безбар’єрно, згідно з нормами доступності та принципами універсального дизайну. Кожну групу буде супроводжувати ментор, який допомагатиме учасникам у розробці  проєктів та практичних рішень відповідно до принципів універсального дизайну. 

Представники місцевих адміністрації, архітектори, дизайнери та урбаністи працюватимуть в міждисциплінарних командах над проєктами сфери охорони здоровʼя,  культури, освіти та іншими аби громадські простори, будівлі та послуги стали доступними для всіх людей без обмежень, зокрема для людей з інвалідністю.

Створення Школи УД є важливою відповіддю на потреби післявоєнної реконструкції України, де тисячі людей, включно з тими, хто отримав інвалідність внаслідок війни, тепер живуть у просторі, яке вимагає інклюзивного та стійкого відновлення. 

Школа УД триватиме до грудня 2024 року, та завершиться публічною  презентацією фінальних проєктів. 

«Очікується, що ці проєкти стануть прикладом для інших громад для безар’єрного   відновлення України, пропонуючи реальні, доступні рішення, які зможуть покращити якість життя всіх громадян, – пояснила менеджерка проєктів з реабілітації та інклюзії ПРООН в Україні Олена Іванова.

Школа універсального дизайну організована в межах проєкту ПРООН «Протимінна діяльність в Україні» за фінансової підтримки уряду Швеції.

Вас може зацікавити

Україна та Велика Британія об’єднують зусилля для реалізації спільних мистецьких проєктів

Україна та Велика Британія об’єднують зусилля для реалізації спільних мистецьких проєктів

Четверо українських оперних фахівців розпочали стажування в Metropolitan Opera

Четверо українських оперних фахівців розпочали стажування в Metropolitan Opera