Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Народні художні промисли отримають новий імпульс до розвитку: Уряд схвалив законопроєкт МКІП

27 серпня Кабінет Міністрів України схвалив проєкт закону «Про народні художні промисли», розроблений Міністерством культури та інформаційної політики. Він передбачає запровадження механізму обліку, збереження та використання даних про майстрів народних художніх промислів шляхом створення та ведення Реєстру, а також нову процедуру набуття особою статусу майстра народних художніх промислів. Законопроєкт ще має розглянути Верховна Рада України.

«Новий законопроєкт МКІП – це потужний інструмент для розвитку українських народних промислів. Ми пропонуємо дієві заходи активізації галузі. Це сприятиме збереженню унікальних технологій і художніх технік виготовлення виробів народних художніх промислів. Майстри отримають більше можливостей для розвитку своїх талантів, а створення реєстру допоможе зберегти автентичність українських народних промислів та захистити їх від підробок», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Народні художні промисли є перспективним сектором креативних індустрій. Вони розглядаються як стратегічний ресурс для розвитку територій, невід’ємний елемент регіональної культури та економіки, що створює додаткові робочі місця й стимулює туристичний розвиток у регіонах. Водночас сьогодні українські народні художні промисли перебувають під загрозою зникнення. Зменшення кількості майстрів, недостатня підтримка та конкуренція з боку підробок створюють серйозні проблеми для галузі.

Реєстр майстрів народних художніх промислів дозволить об’єднати майстрів, зберегти їхні знання та навички, а також популяризувати українські народні промисли в світі. Роботи зі створення програмного забезпечення Реєстру були здійснені за рахунок міжнародної технічної допомоги. Виконання інших робіт, необхідних для запуску Реєстру, буде здійснюватися за рахунок донорських коштів. Ведення та адміністрування Реєстру забезпечуватимуть працівники Держмистецтв та МКІП.

Нагадаємо, проєкт законопроєкту розроблений МКІП відповідно до Указу Президента України від 18 серпня 2020 року. 

Вас може зацікавити

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році