Національний заповідник «Бабин Яр» поповнився 5 тисячами унікальних експонатів

Унікальні експонати приватної колекції Іллі Левітаса, пов’язані з однією з найстрашніших трагедій ХХ століття, передані сьогодні Національному історико-меморіальному заповіднику „Бабин Яр”.

Серед них – картотеки, експозиції особистих речей та фотографії загиблих в Бабиному Яру в період окупації Києва нацистськими загарбниками, документи та інші історичні матеріали про загиблих під час Голокосту та людей, які рятували євреїв від смерті в різних регіонах України, бібліотека «Героїзм і Голокост». Також експонати виставок, що були представлені в багатьох музеях Києва і світу, зокрема в Польщі, Чехії, Словаччині, Німеччині, США, Ізраїлі.

Всі ці речі та документи протягом понад 40 років збирав Ілля Левітас – видатний громадський діяч, який був керівником Фонду «Пам’ять Бабиного Яру» та займався дослідженням історії єврейського народу, зокрема розстрілів єврейського населення Києва в Бабиному Яру у 1941 році.

І. Левітас заповів передати свій архів державі, а саме – Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр», одним з ініціаторів створення якого він був.

Передані до заповідника експонати дадуть можливість проводити подальші наукові дослідження, продовжувати пошук інформації про різні сторони цих трагічних подій, знаходити докази подвигів праведників.

Вас може зацікавити

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург