Оцінити втрати, щоб зберегти: експерти разом з МКСК працюють над створенням методики оцінювання збитків культурної спадщини

14 жовтня в Українському кризовому медіа-центрі зібралися експерти, представники громадськості та Міністерства культури та стратегічних комунікацій, щоб обговорити способи оцінювання збитків, завданих російською агресією у сфері культурної спадщини. Учасники поділилися своїми ідеями та пропозиціями щодо збереження культурної спадщини.

Переглянути відео з заходу

«Наразі МКСК запустило реєстр “Є-пам’ятка”. Це реєстр нерухомого майна, який запрацює повноцінно після того, як обласні адміністрації внесуть до нього дані про понад 150 тисяч об’єктів. Наразі завантажено 105 тисяч з них», — розповіла заступниця Міністра культури та стратегічних комунікацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

Вона повідомила, що нині МКСК тестує музейний реєстр, який об’єднає більше ніж 12 мільйонів експонатів. Наразі в систему внесено 27 тисяч предметів.

Засновник ГО «Технології прогресу» Максим Нефьодов презентував напрацювання щодо методології оцінювання збитків.

«Наша задача — запропонувати механізми, які зможе використовувати міністерство, або можна використати для незалежної верифікації, аби дати відповіді на запитання щодо оцінки обсягу втрат та про пріоритетність об’єктів для відновлення», — сказав він.

Також серед учасників обговорення: Сергій Миткалик, голова правління ГО «Антикорупційний штаб»; Катерина Чуєва, незалежна дослідниця, фахівчиня з питань музейної справи та культурної спадщини; Віктор Дворніков, архітектор, експерт організації НеМо: Ukrainian Heritage Monitoring Lab із фіксації пошкоджень об’єктів культурної спадщини; Євгенія Вірлич, модераторка, керівниця проєкту «Фіксація зруйнованих культурних об’єктів України внаслідок обстрілів РФ за допомогою програмного комплексу TruePic».

Захід організувала ГО «Антикорупційний штаб» у рамках проєкту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Вас може зацікавити

Культура — один з інструментів Перемоги: у Києві відбулось обговорення майбутнього культурної сфери

Культура — один з інструментів Перемоги: у Києві відбулось обговорення майбутнього культурної сфери

Київ об’єднав артистів: «Кубок Золотих Воріт» та XIV Форум аматорського циркового мистецтва в Національному цирку України

Київ об’єднав артистів: «Кубок Золотих Воріт» та XIV Форум аматорського циркового мистецтва в Національному цирку України