Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Охорона та моніторинг нерухомої спадщини в Україні»: в Києві відбувся сертифікований ЮНЕСКО тренінг 

Протягом 6-9 серпня в Києві відбувся сертифікований ЮНЕСКО тренінг для спеціалізованого військового, цивільного персоналу та працівників системи правосуддя з питань захисту та моніторингу культурних цінностей в Україні в рамках Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту та двох протоколів до неї (1954 та 1999). 

Переглянути фотоальбом

Автори фото: Антоніна Вишневська, UNESCO/Ксенія Байрачна

Тренінг розроблено та організовано ЮНЕСКО у тісній співпраці з призначеними координаторами від Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства оборони та Офісу Генерального прокурора України.

«Війна в Україні – це війна не за територію, це війна з боку нашого ворога – рф, проти української ідентичності, історії, свідомості, проти всього українського. Об’єднання наших зусиль дасть можливість не тільки посилити загальну протидію ворогу у виконанні поточних завдань, але й сформувати ту базу, яка буде працювати на майбутнє. Коли ми здобудемо перемогу, тоді відкриються можливості для відновлення культурної спадщини, а також щодо належної судової оцінки тих дій, які сьогодні вчиняє російська федерація», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Під час тренінгу учасники долучилися до технічних модулів, практичних вправ і навчання на основі сценаріїв під керівництвом експертів. Основна увага була зосереджена на конкретних завданнях, які кожна організація виконує для захисту культурних цінностей, а також на критичній важливості міжгалузевої співпраці.

«Дуже важливо, що сьогодні присутні всі сторони, які імплементують Гаазьку конвенцію 1954 року про захист культурних цінностей  у випадку збройного конфлікту та два протоколи до неї. Я впевнений, що справедливість стосовно руйнування культурної спадщини можлива лише тоді, коли залучені всі партнери», – наголосив Генеральний прокурор України Андрій Костін.

Третій і четвертий дні тренінгу були присвячені практичним заняттям у співпраці з Музеєм книги і друкарства України в Києві та Центральним будинком культури в Ірпіні. Учасники практикували оцінювання шкоди, завданої культурній спадщині за Міжнародною формою ЮНЕСКО-ICCROM та єдиною методологією. Вони також визначили заходи першої допомоги та провели вправи з евакуації, тісно співпрацюючи з персоналом музею, щоб змоделювати реальні сценарії.

«Обʼєднання працівників культури, системи правосуддя та військових дуже важливо для досягнення нашої спільної мети –  збереження культурної спадщини України. Ця співпраця стає більш ефективною, коли як цивільні працівники, так і військовослужбовці проходять підготовку у питаннях захисту культурної спадщини, засновану на міжнародному праві», – зазначила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні Кʼяра Децці Бардескі.

Учасники поглибили своє розуміння міжнародно-правових зобов’язань згідно з нормативними документами ЮНЕСКО, зокрема положень Гаазької конвенції 1954 року та двох протоколів до неї (1954 та 1999 років), а також Конвенції ЮНЕСКО 1970 року, що регулює захист культурних цінностей від незаконного обігу.

Нагадаємо, що за інформацією МКІП внаслідок збройної агресії рф в Україні пошкоджено понад 1090 об’єктів культурної спадщини. Зруйновано повністю майже 20%. Страждають об’єкти як національного значення – 121, так і місцевого – 892, а також щойно виявлені – 83. Крім того, станом на сьогодні постраждало понад 2024 об’єкти культурної інфраструктури. З них – 334 знищені.

Вас може зацікавити

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК