Олександр Ткаченко обговорив з експертами ситуацію в УКФ

15 червня 2021 року Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко провів зустріч із представниками від експертів та заявників УКФ, аби продовжити діалог для стабілізації ситуації довкола інституції.

Олександр Ткаченко прокоментував питання можливого розпуску нинішнього складу Наглядової ради УКФ: «Оскільки в Законі України «Про Український культурний фонд» є вичерпний перелік підстав, відповідно до яких достроково припиняються повноваження члена Наглядової ради, я, як міністр, вже закликав двох її членів Олександра Сусленського та Ігоря Тулузова, обраних від ГО, взяти самовідвід. До того з таким запитом звернулася колишня голова фонду. На жаль, поки що ці два члени, до яких є претензії щодо етичності їхньої поведінки, відповіли мовчанням».

Міністерство культури та інформаційної політики України зараз напрацьовує зміни до закону, які дозволили б удосконалити процедуру формування Наглядової ради Фонду та припинення повноважень її членів. МКІП відкрито до пропозицій та обговорення з культурною спільнотою, щоб унеможливити подібні ситуації в майбутньому.

Під час зустрічі також обговорювалося питання додаткового конкурсу до 30-ї річниці Незалежності України, переспрямування коштів та перегляду рішення Наглядової ради від 20 травня 2021 року.

Масштабні заходи з відзначення 30-ї річниці Незалежності України заплановано на виконання Указу Президента України № 459/2020, з метою підтримки їх проведення УКФ запровадив додаткову грантову програму. Формально МКІП не може скасовувати конкурси, визначені Наглядовою радою УКФ, та її інші рішення. У законодавстві не передбачено норм щодо контролю за Наглядовою радою, яка сама покликана здійснювати контроль за діяльністю УКФ відповідно до регламенту.

Міністр запропонував Наглядовій раді переглянути прийняті нею рішення.

Наразі МКІП напрацьовує зміни до нормативно-правової бази, які усунуть прогалини та забезпечать підзвітність Наглядової ради. Також обговорюється питання з дирекцією Фонду про готовність УКФ щодо переспрямування коштів, а також можливість узгодження подовження терміну реалізації і звітування за проектами.

Наступне питання, що обговорювалося під час зустрічі, – це розробка Стратегії УКФ та внесення змін до закону про УКФ. У змінах передбачається більш детальна процедура взаємодії дирекції, експертів і Наглядової ради.

Піднімалося також питання трирічного бюджетного планування. Міністерство підготувало і подало Уряду пропозиції до трирічної Бюджетної декларації на 2022-2024 роки, де передбачило фінансування для забезпечення функціонування УКФ на наступні роки.

Вас може зацікавити

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій