Олександр Ткаченко – про підсумки роботи МКІП за 2021 рік

Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України, розповів про здобутки МКІП за 2021 року. Відео-варіант також можна побачити за посиланням. 

Запрацювала «Велика реставрація» – перша програма з відновлення пам’яток культурної спадщини. Цього року вона охопила 57 об’єктів. І це – абсолютний рекорд для незалежної України.

Працює Концепція програми розвитку внутрішнього та в’їзного туризму «Мандруй Україною». Крім того, кількість туристів з країн Перської затоки зросла в 10 разів.

За державної підтримки у прокат вийшло 79 фільмів.

Для протидії інформаційним загрозам створено Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Також розпочато проєкт з підвищення медіаграмотності населення «Фільтр».

Міністерство активно працює над промоцією безбар’єрності. Приклад – музей Пінзеля у Львові. Програма інклюзивного мистецтва продовжиться з новою силою наступного року.

Україну було обрано членом Комітету із захисту культурної спадщини у випадку збройного конфлікту. Також за рішенням Апеляційного суду Амстердама незабаром скіфське золото повернеться до України.

Традиційний кримськотатарський орнамент “Орьнек” внесено ЮНЕСКО до списку нематеріальної культурної спадщини людства.

Запущено проект «Центри культурних послуг як інструмент згуртованості громад» в 7 областях. Вони дозволять напрацювати змістовні організаційні, технічні, фінансові рекомендації для створення Центрів культурних послуг – відкритих публічних просторів для згуртування та об’єднання жителів громад. А ще розроблено мінімальні стандарти культурних послуг та внесено зміни до Закону України «Про культуру». Усе на законодавчому рівні робить культуру видимою.

Прийнято  Концепцію розвитку народних художніх промислів, що є унікальним кодом нашої нації. А це дозволить зберегти та популяризувати техніки, які є відображенням української історії.

Ми розробили Стратегію з промоції читання. Адже нація, яка читає: вміє критично мислити, досягає мети та постійно займається саморозвитком. Читання українською – одна з найважливіших частин лагідної українізації.

У межах програми єПідтримка вакциновані українці вже розпочали використовувати тисячу гривень на придбання книжок, відвідування театрів та кіно, отримання інших культурних послуг.

Ми завершили оцифровування всіх пам’яток нерухомої культурної спадщини. А це понад 100 тисяч об’єктів по Україні. Національний реєстр пам’яток, що створюється, не дозволить забудовникам знищувати історичні будівлі та ареали.

Все це – лише невелика частина того, що зробило Міністерство культури та інформаційної політики в 2021 році. В новому році на нас чекають нові виклики. Але і нові можливості – бо бюджет МКІП збільшений на 36% порівняно з 2021 роком.  

Вас може зацікавити

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург