Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко: Варто перестати сприймати монументальне мистецтво як радянщину

17 грудня 2020 року Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та його заступниця Світлана Фоменко взяли участь у прес-конференції на тему “Про історико-культурну спадщину України ІІ пол. ХХ ст.”, яка пройшла в Українському кризовому медіа-центрі.

“Варто перестати сприймати монументальне мистецтво, як радянщину. Бо радянщина – це погані наративи, які нарешті відійшли у минуле. Вдячний громадським ініцативам та мистецтвозавцям, які піднімають у суспільстві цю складну тему. 

Українська спадщина включає в себе не тільки те, що ми звикли уявляти, а й монументальне мистецтво і архітектуру епох соцреалізму і модернізму. Це визначні надбання і альтернативні рішення в архітектурі, які призвели до створення унікальної течії – відомої модерністам з усього світу”, – зазначив Міністр.

Він додав, що наразі триває робота над текстом меморандуму про співробітництво між Міністерством культури та інформаційної політики та низовими громадськими ініціативами зі збереження мистецтва та архітектури ІІ пол. ХХ ст.

“Приклад тарілки на Либідській продемонстрував, як завдяки синергії громада + держава нам вдалося врятувати об’єкт від забудовників, зберігши культову пам’ятку столиці. Важливо продовжувати об’єднувати зусилля у цьому напрямку!” – підсумував Олександр Ткаченко.

У свою чергу заступниця Міністра Світлана Фоменко зауважила, що питання збереження пам’яток ІІ пол. ХХ ст. довгий час залишалося поза фокусом уваги державної політики у сфері охорони культурної спадщини.

“Всі ці чудові речі другої половини ХХ ст. залишилися поза увагою пам’яткоохоронців, тому що юридичного статусу пам’ятки вони, як правило, не мають, на регіональному рівні не завжди існує розуміння, що це важливо, і навіть на рівні центральних органів влади просто не було часу або бажання цим займатися”, – сказала вона.

Заступниця Міністра додала, що МКІП зараз готує відповідні законодавчі зміни, створює профільні робочі групи та активно привертає увагу обласних державних адміністрацій до вирішення цієї проблеми.

Вас може зацікавити

У День пам’яті трагедії Бабиного Яру в Києві вшанували пам’ять жертв нацистських злочинів

У День пам’яті трагедії Бабиного Яру в Києві вшанували пам’ять жертв нацистських злочинів

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя