Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко: Відродження національної пам’яті починається із переосмислення таких місць, як Бабин Яр

14 травня 2021 року Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко взяв участь у відкритті Символічної синагоги «Місце для роздумів» на території Меморіального центру «Бабин Яр». Ця подія приурочена до Дня пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

У заході також взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Глава Офісу Президента України Андрій Єрмак, керівник Академічної ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Патрік Дебуа, архітектор споруди Мануель Герц, глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук, головний рабин України Моше Реувен Асман.

Під час свого виступу Олександр Ткаченко зазначив: «Відродження національної пам’яті починається з переосмислення тих місць, які в радянські часи були занедбані. Які навмисно та свідомо маскувались під місця розваг, відпочинку, рекреації, забуваючи, що насправді трапилось. Так сталось і тут, з Бабиним Яром. Тепер ми повертаємось до цієї меморіалізації, яку протягом багатьох років радянського панування умисно викорінювали із нашої свідомості».

«Усі мають розуміти на підсвідомому рівні: це місце має бути створеним для тиші. Для того, щоб мати змогу обдумати, зануритись у себе, усвідомити масштаб трагедії. Воно не має бути місцем дозвілля», – додав Міністр.

Символічну синагогу відкрили біля пам’ятника «Менора». Мистецький об’єкт у вигляді розкладної книжки-панорами спроєктував швейцарський архітектор Мануель Герц, професор Базельського університету.

Висота споруди – 11 метрів. Подібно до книги, вона відкривається і закривається за допомогою спеціальних механізмів. Синагога оздоблена візерунками і текстами молитов, які повторюють традиційний розпис старовинних синагог у Західній Україні, знищених під час Другої світової війни і Голокосту. Стеля прикрашена малюнками у вигляді карти зоряного неба, що відтворює положення зірок 29 вересня 1941 року – у перший день масових розстрілів в Бабиному Яру. Виготовлена із деревини сторічного дуба, що символізує зв’язок трагічних подій у Бабиному Яру і сьогодення.

Символічна синагога є частиною проєкту меморіалізації Бабиного Яру, що його планує здійснити Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

Вас може зацікавити

Микола Точицький відзначив подяками реставраторів заповідника «Києво-Печерська лавра»

Микола Точицький відзначив подяками реставраторів заповідника «Києво-Печерська лавра»

У Національній бібліотеці імені Ярослава Мудрого презентували фотоекспозицію «Бібліотеки Херсонщини: злочини Росії проти культури України»

У Національній бібліотеці імені Ярослава Мудрого презентували фотоекспозицію «Бібліотеки Херсонщини: злочини Росії проти культури України»