Кухарі – носії давніх традицій приготування борщу з усієї України – вперше в онлайн-етері одночасно приготували борщі за регіональним рецептами.
Захід відбувся на підтримку ініціативи з подачі елементу “Культура приготування українського борщу” до списку нематеріальної культурної спадщини Юнеско.
“Наші національні страви – надбання, які маємо захищати, бо це частина нашої історичної спадщини, нарівні з традиціями і звичаями. Все це разом і дозволяє сформувати унікальну національну ідентичність кожного народу”, – відзначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.
Задля участі у фестивалі представники з 25-ти регіонів України приїхали до столиці та за індивідуальними рецептами приготували борщі за унікальною регіональною рецептурою або ж поділилися секретами, які крізь покоління мандрують їхніми родинами.
Представники Книги рекордів України, присутні на заході, зафіксували рекорд в категорії “Культура та масові заходи” в номінації “Одночасне приготування представниками з 25-ти регіонів України традиційних українських борщів”. Адже це дебютний онлайн-фестиваль, присвячений українській страві борщ за участю 25-ти регіонів України з одночасною онлайн-презентацією конференції “Культура та традиції приготування українського борщу”.
“Цей Фестиваль борщу – це тільки початок нашого глобального проєкту з популяризації цієї видатної української національної страви. Завдяки спільним зусиллям нашої команди та Міністерства культури та інформаційної політики про український борщ написало вже більше 100 провідних видань світу. Але я хочу, щоб ми цінували його і всередині країни, щоб в Україні з’являлися Борщові вулиці та пам’ятники борщу, щоб в нас був День борщу та ТВ-шоу про борщ”, – зазначає голова ГО “Інститут культури України”, кулінарний експерт, шеф-кухар Євген Клопотенко.
Захід став однією із завершальних стадій підготовки номінаційного досьє для подачі елементу “Культура приготування українського борщу” до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
Довідково. У різні часи борщ варили за відмінними рецептами з використанням широкого набору продуктів. Борщ відрізнявся від села до села, від регіону до регіону. У пошуках особливостей та унікальних рецептів головної української страви талановитий кухар Євген Клопотенко здійснив мандрівку всією країною. Цього разу 25 учасників з кожної області зібралися разом на спільному майданчику в Національній кіностудії художніх фільмів імені О. Довженка, де кожний приготував борщ за неповторним рецептом. Процес приготування відбувався одночасно за окремими робочими місцями із дотриманням карантинних норм.