Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Онлайн-фестиваль борщу потрапив до Книги рекордів України

 

Кухарі – носії давніх традицій приготування борщу з усієї України – вперше в онлайн-етері одночасно приготували борщі за регіональним рецептами.

Захід відбувся на підтримку ініціативи з подачі елементу “Культура приготування українського борщу” до списку нематеріальної культурної спадщини Юнеско.

“Наші національні страви – надбання, які маємо захищати, бо це частина нашої історичної спадщини, нарівні з традиціями і звичаями. Все це разом і дозволяє сформувати унікальну національну ідентичність кожного народу”, – відзначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Задля участі у фестивалі представники з 25-ти регіонів України приїхали до столиці та за індивідуальними рецептами приготували борщі за унікальною регіональною рецептурою або ж поділилися секретами, які крізь покоління мандрують їхніми родинами.

Представники Книги рекордів України, присутні на заході, зафіксували рекорд в категорії “Культура та масові заходи” в номінації “Одночасне приготування представниками з 25-ти регіонів України традиційних українських борщів”. Адже це дебютний онлайн-фестиваль, присвячений українській страві борщ за участю 25-ти регіонів України з одночасною онлайн-презентацією конференції “Культура та традиції приготування українського борщу”.

“Цей Фестиваль борщу – це тільки початок нашого глобального проєкту з популяризації цієї видатної української національної страви. Завдяки спільним зусиллям нашої команди та Міністерства культури та інформаційної політики про український борщ написало вже більше 100 провідних видань світу. Але я хочу, щоб ми цінували його і всередині країни, щоб в Україні з’являлися Борщові вулиці та пам’ятники борщу, щоб в нас був День борщу та ТВ-шоу про борщ”, – зазначає голова ГО “Інститут культури України”, кулінарний експерт, шеф-кухар Євген Клопотенко.

Захід став однією із завершальних стадій підготовки номінаційного досьє для подачі елементу “Культура приготування українського борщу” до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Довідково. У різні часи борщ варили за відмінними рецептами з використанням широкого набору продуктів. Борщ відрізнявся від села до села, від регіону до регіону. У пошуках особливостей та унікальних рецептів головної української страви талановитий кухар Євген Клопотенко здійснив мандрівку всією країною. Цього разу 25 учасників з кожної області зібралися разом на спільному майданчику в Національній кіностудії художніх фільмів імені О. Довженка, де кожний приготував борщ за неповторним рецептом. Процес приготування відбувався одночасно за окремими робочими місцями із дотриманням карантинних норм.

Вас може зацікавити

50 років Будинку кіно: від перших кадрів до нових висот

50 років Будинку кіно: від перших кадрів до нових висот

Привітання з Всеукраїнським днем бібліотек

Привітання з Всеукраїнським днем бібліотек