Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Під час ракетного обстрілу Львова рф нанесла удар по буферній зоні об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

У ніч з 3 на 4 вересня 2024 року внаслідок ракетного обстрілу Львова країною-агресором зазнали руйнувань понад 188 будівель. Щонайменше 19 об’єктів мають статус пам’яток культурної спадщини місцевого значення, а також пошкоджено 154 житлові будинки, 7 закладів освіти, заклад культури, заклад спорту та медична установа. 

Усі будівлі, що зазнали пошкоджень знаходяться в історичному ареалі та  у буферній зоні об’єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, який з 2023 року входить у Список всесвітньої спадщини під загрозою та у Міжнародний список культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом, відповідно до Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту – «Львів – ансамбль історичного центру».

Наразі вдалося обстежити 19 пам’яток архітектури місцевого значення, які зазнали пошкоджень в результаті атаки. Серед них – історичні вілли початку 20 століття, будинок української жіночої гімназії «Рідна школа», а також будинок письменника і журналіста Людовіка Гірша. 

Для оцінки масштабу пошкоджень та визначення подальших кроків щодо відновлення місцева влада створить спеціальну комісію за участі фахівців з охорони культурної спадщини. 

Роботи з обстеження пошкоджених будівель продовжуються, інформація оновлюватиметься. 

Фото: управління охорони історичного середовища Львівської міської ради

Вас може зацікавити

2044 об’єкти культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

2044 об’єкти культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

2024 об’єкти культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

2024 об’єкти культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію