Підтримка незалежних медіа: експерти обговорили нові ініціативи та виклики в умовах війни

24 жовтня відбулася онлайн-конференція «Захист незалежної журналістики та права на інформацію в Україні». Провідні експерти обговорили актуальні виклики і проблеми українських медіа в умовах війни. Серед тем — пошук ефективних шляхів підтримки медіа та їх адаптації до нових реалій. Також йшлося про діяльність «Репортерів без кордонів» та Ініціативу журналістської довіри (Journalism Trust Initiative – JTI).

«Для Міністерства культури та стратегічних комунікацій України захист професійної діяльності журналістів та інших медійників є пріоритетом. Однією з ключових наших задач є забезпечення незалежності медіа. Усе це є важливою частиною інформаційної безпеки нашої держави», — наголосив Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький у відеозверненні до учасників конференції.

Міністр назвав закон «Про медіа» важливим кроком на шляху до євроінтеграції України. Він розповів, що МКСК розробило Дорожню карту для підтримки відновлення плюралістичного, прозорого та незалежного післявоєнного медіа-простору після припинення чи скасування воєнного стану. Вона стане основою відновлення інформаційного ландшафту.

«Ми вважаємо, що стійкість, яку продемонструвала медійна спільнота, справді безпрецедентна», — зазначив генеральний директор «Репортерів без кордонів» Тібо Бруттен і додав: «Ми вважаємо, що на сьогодні система підтримки медіа недостатньо забезпечена, але нам потрібно продовжувати сприяти цьому та нам потрібно залучати нові підходи. Ось чому ми вважаємо, що RSF та інші партнери повинні об’єднатися, щоб просувати ідею фонду, який би підтримував у перехідний період стійкість та відбудову медіа-ландшафту в Україні. Однією з особливостей такого фонду буде підтримка та заохочення людей, які хочуть долучитися до Ініціативи журналістської довіри». 

У своїх виступах учасники події неодноразово підкреслювали, що свобода слова є невіддільною частиною демократичного суспільства й вона потребує постійної підтримки на всіх рівнях, зокрема міжнародному. Онлайн-конференція продемонструвала важливість співпраці медійників та підтримки незалежної журналістики в Україні в умовах глобальних викликів. 

Нагадаємо, Ініціатива журналістської довіри (JTI) — це міжнародний стандарт для видавців новин, розроблений 130 експертами як стандарт ISO. Він включає загальновизнані й узгоджені критерії досконалості для ідентичності та прозорості медіа, а також для професійних стандартів і механізмів підзвітності.

Вас може зацікавити

У Харкові відбулася довгоочікувана прем’єра балету-притчі «Драконячі пісні»

У Харкові відбулася довгоочікувана прем’єра балету-притчі «Драконячі пісні»

Перемовини у Любліні: Микола Точицький та Ганна Врублевська про співпрацю у культурній сфері

Перемовини у Любліні: Микола Точицький та Ганна Врублевська про співпрацю у культурній сфері