Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Покращення якості культурних послуг: Міністерство культури та стратегічних комунікацій активізує співпрацю з громадами

24 вересня під час брифінгу мерів на тему «Оптимізація культурних мереж та переформатування культурних послуг у громадах» представники місцевої влади та Міністерства культури та стратегічних комунікацій разом з міжнародними експерти обговорили ключові виклики, які постають перед громадами у процесі децентралізації у сфері культури.  Захід організований Проєктом USAID «ГОВЕРЛА». 

«Українська культура є тим стовпом, на якому тримається стійкість нації. Вона є одним з основних факторів життєдіяльності та розвитку громад. Ми співпрацюємо з громадянським суспільством, органами місцевого самоврядування, МКСК та профільним урядовим комітетом задля того, щоб у громадах зʼявлялись багатофункціональні хаби та доступні культурні послуги», – наголосив заступник керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Мар’ян Юкіч

Заступник Міністра культури та стратегічних комунікацій з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко закликав громади долучатися до підготовки Стратегії розвитку української культури на 5 років, над якою зараз працює Міністерство:

«Стратегія вписана як індикатор в Ukraine Facility Plan та має бути ухвалена Кабінетом Міністрів не пізніше березня наступного року. Тому  на цьому етапі я закликаю активніше комунікувати про проблеми, з якими стикаються громади, зокрема через профільні асоціації»

Своєю чергою директорка Департаменту відновлення та культурної реінтеграції деокупованих територій МКСК Діана Трима наголосила, що, поряд із викликами, війна відкриває можливості для перезавантаження культурної сфери. Вона закликала громади не боятися брати на себе відповідальність за зміни у сфері культури.

«Якість життя громади – це не лише забезпечення базових потреб, а й культурний розвиток. Важливо створити діалог між центральною та регіональною владами, щоб впроваджувати законодавчі зміни відповідно до реальних потреб громад» – зазначила вона.

Керівник Офісу підтримки відновлення при Міністерстві культури та стратегічних комунікацій Дмитро Турчак наголосив на необхідності враховувати потреби та досвід громад під час формування державних стандартів у сфері культури. 

«Війна спонукає нас впроваджувати швидкі та водночас якісні зміни. Офіс підтримки відновлення, створений при МКСК за підтримки ЮНЕСКО, тісно співпрацюватиме з громадами у рамках пріоритетних проєктів. Серед таких – створення системи надання якісних культурних послуг. Ми хочемо вивчити потреби громад та надати відповідні рекомендації Міністерству», – підсумував він.

Нагадаємо, при Міністерстві культури та стратегічних комунікацій діє Офіс підтримки відновлення, створений за підтримки ЮНЕСКО. Офіс працює над створенням сучасних моделей організації надання культурних послуг, а також розробляє та впроваджує проєкти з відновлення та цифровізації. 

Вас може зацікавити

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році