Понад 300 книжок і 31 видавництво: Український стенд в центрі уваги на Франкфуртському книжковому ярмарку

16 жовтня відбулося офіційне відкриття українського національного стенда на Франкфуртському книжковому ярмарку. До уваги відвідувачів однієї зі знакових подій книжкового світу представлено понад 300 книжок від 31 українського видавництва. Цьогорічною фокус-темою України є «Повернення голосу», що підкреслює важливість відновлення національного голосу на світовій арені. 

Фото Українського інституту книги

Відкривали національний стенд — співкураторка української програми Goethe Institut Ukraine Марія Шубчик, заступниця директорки Українського інституту книги з питань міжнародної співпраці Олена Одинока, Уповноважена федерального уряду Німеччини з питань культури та засобів масової інформації, Державна міністерка Клаудія Рот, директор Франкфуртського книжкового ярмарку Юрґен Боос, уповноважений із питань культурної політики Міністерства закордонних справ Німеччини Штефан Рюссель, директор Спілки німецьких видавців Пітер Краус фом Клеф, очільник Гете Інституту Йоганнес Еберт.

Клаудія Рот у своїй промові засудила російську агресію та намагання знищити ідентичність українців, нашу культуру. Вона згадала про обстріл друкарні видавництва Віват, а також про авторів Володимира Вакуленка й Вікторію Амеліну, які загинули внаслідок війни росії проти України. Водночас, за словами Уповноваженої федерального уряду Німеччини з питань культури та засобів масової інформації, українські письменники і письменниці дають надію і підіймають свій голос за демократію. 

«Ця війна несе жахливі руйнації, щохвилини гинуть люди. Також це війна і проти культури, я це повторюю дуже часто. У чому полягає стратегія путіна? У знищенні інституцій, бібліотек, знищенні культури. Обстріл друкарні, де друкувалося видавництво Віват — це спроба путіна знищити ідентичність українців та українську культуру. Він хоче, аби Україна зникла, але цього ми не маємо права допустити. Ми стоїмо на боці українського народу», — підкреслила Клаудія Рот.

У свою чергу, Юрґен Боос запевнив присутніх у підтримці України в організації національного стенда, що вже втретє представлений на масштабній книжковій події. При цьому він наголосив, що дотримується принципової позиції щодо неможливості представлення російського національного стенда на Франкфуртському книжковому ярмарку в умовах ведення росією загарбницької війни: «Національного стенду росії не було і не буде. Я ніколи не любив когось виключати, але я не хочу бачити тут представників російського уряду. Щодо видавців, ми ретельно перевірятимемо книги представлені на їхніх стендах. Це схоже на цензуру, але ми це будемо робити, бо росія знищує культуру іншої країни».

Пітер Краус фом Клеф висловив подяку всім організаторам українського стенда і програми та зазначив, що Україні вдалося дуже потужно представити себе на ярмарку попри те, що триває третій рік повномасштабної війни. 

До слова, у рамках української програми упродовж п’яти днів проходитимуть дискусії, презентації й публічні інтерв’ю, в яких учасники розповідатимуть про мистецтво, створене війною, про українських загиблих письменників і книжки, в яких закарбувались їхні голоси. Програма покликана показати літературу, яка швидко й гостро рефлексує воєнне сьогодення України.  

«Ми прагнемо, щоб широка європейська аудиторія відкрила для себе ще більше авторів та публічних діячів, які щодня демонструють мужність, стійкість та витримку», — прокоментувала співкураторка програми Марія Шубчик (Goethe-Institut в Україні).

У контексті міжнародної книжкової події можна констатувати — голоси України чують. Попри те, що статус Франкфуртського книжкового ярмарку,  як найбільшого у світі, та вимоги антимонопольного законодавства не дозволяють його керівництву відмовляти окремим видавництвам в участі (цьогоріч на ярмарку зареєстровані 5 російських видавництв) — презентація росії у форматі національного стенду неможлива в умовах триваючого повномасштабного вторгнення. 

МКСК України вдячне німецьким колегам за принципову та послідовну позицію щодо недопущення представлення національного стенда росії у Франкфурті. Російській пропаганді, яка виправдовує руйнування та загибель людей, не місце на найбільшому у світі книжковому ярмарку!

Нагадаємо, організаторами українського національного стенду є Український інститут книги, Goethe-Institut в Україні, Мистецький арсенал та Український інститут. 

Вас може зацікавити

За підтримки УКФ задля популяризації традицій кобзарства запрацював портал «ДУМА»

За підтримки УКФ задля популяризації традицій кобзарства запрацював портал «ДУМА»

«Скорботний шлях Бахмута»: у Лаврі відкрилася виставка унікальних робіт, врятованих з-під обстрілів

«Скорботний шлях Бахмута»: у Лаврі відкрилася виставка унікальних робіт, врятованих з-під обстрілів