Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Потрібно сформувати інститут патронату для кожного зруйнованого під час війни обʼєкта культурної спадщини, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні, 13 жовтня, у Львові відкрилась конференція «UREHERIT. Архітектори за спадщину в Україні: відтворення ідентичності та пам’яті». У рамках конференції обговорюють теми збереження та відновлення української культурної спадщини за участі представників української влади, міжнародних архітектурних та пам’яткоохоронних організацій.

З вітальним словом під час дискусії «Координація зусиль ключових стейкхолдерів у відновленні повоєнної спадщини» до учасників та організаторів конференції звернувся т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. Він висловив подяку за підтримку та плідну співпрацю з іноземними партнерами у питаннях відновлення та збереження культурної спадщини в Україні.

«Координація та взаємодія з міжнародним співтовариством є ключовими для нас. Ми звертаємося до міжнародних партнерів з проханням про допомогу у двох глобальних напрямках. Перше – оперативна допомога при пошкодженнях внаслідок ворожих обстрілів. Другий напрямок – це розробка алгоритмів та прийняття рішень для збереження та відновлення нашої культурної спадщини», – зазначив Ростислав Карандєєв.

Виконувач обов’язків очільника МКІП також підкреслив важливість впровадження європейських стандартів та методик оцінювання збитків і втрат об’єктів культурної спадщини, які в майбутньому сформують доказову базу, яка буде використана міжнародними судовими інституціями. Він також наголосив на необхідності підготовки та підтримки українських фахівців, архітекторів та реставраторів, оскільки через війну багато з них покинули Україну.

«Було б доречно сформувати інститут патронату для кожного об’єкта, від початку і до його повного відновлення, залучаючи глобальні, європейські та світові культурні інституції. Наша мета – не лише відновити, але також інтегрувати у загальну систему туризму цей об’єкт, надаючи йому повноцінний культурно-освітній досвід. Ця функція використання культурної спадщини надзвичайно важлива для нас, і тут ми розраховуємо на підтримку наших міжнародних партнерів», – акцентував він.

Своєю чергою голова бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Бардескі запевнила, що організація готова допомагати у напрямку гармонізації українського законодавства до європейських норм, а також надавати експертну допомогу у професійній підготовці фахівців галузі реставрації культурної спадщини.

Проект «UREHERIT. Архітектори за спадщину в Україні: відтворення ідентичності та пам’яті», ініційований Спілкою литовських архітекторів, співфінансується програмою Європейського Союзу «Креативна Європа» та Радою культури Литви. 

Вас може зацікавити

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024