Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Позиція МКІП щодо боротьби з хаотичною забудовою

Будівельне та земельне законодавство регулярно оновлюються, натомість закон про охорону культурної спадщини до сих пір очікує на розгляд і погодження механізмів та інструментів боротьби з хаотичною забудовою, які пропонує МКІП. Таке очікування призводить до невизначеності у дозвільних процедурах, судових колізій та фактично безкарної забудови історичних зон. На жаль, такі випадки непоодинокі.

Черговий експонат ми бачимо по вулиці Олеся Гончара, 71, яка ризикує стати місцем під нову забудову. Це – садиба Йосипа Родіна, зведена ще наприкінці 19-го століття, у 1882-му році. Станом на сьогодні садиба Родіна не входить до реєстру нерухомих пам’яток. Але не зважати на її історичну значущість – свідома маніпуляція, на яку не має права жодний забудовник.

Спільно з пам’яткоохоронцями Києва МКІП тримає ситуацію на контролі. Найближчим часом ми розглянемо можливість включення садиби до реєстру нерухомих пам’яток, що дозволить надати об’єкту статус, а міністерству, відповідно, правові підстави захистити історичну спадщину столиці.

Відсутність реальних механізмів для охорони культурної спадщини призводить до того, що з кожним роком ми стаємо свідками нових забудов в історичних місця, тому громадським активістам доводиться шукати розголосу у соціальних мережах і звертатися по допомогу до правоохоронних органів, які часто залишаються безсилими.

МКІП вкрай стурбоване темпами забудов в історичних місцях та знищенням пам’яток. Саме тому за ініціативи міністерства незабаром законодавцям буде запропоновано розглянути нові важелі захисту спадщини, в тому числі через підвищення штрафів та запровадження кримінальної відповідальності.

З озвучених питань інформуватимемо громадськість і надалі.

Вас може зацікавити

У Національній філармонії України відбувся концерт-меморіал, присвячений пам’яті жертв Бабиного Яру

У Національній філармонії України відбувся концерт-меморіал, присвячений пам’яті жертв Бабиного Яру

Від «мовчання» до дії: у Києві відкрили виставку до 83-х роковин трагедії в Бабиному Яру

Від «мовчання» до дії: у Києві відкрили виставку до 83-х роковин трагедії в Бабиному Яру