Пріоритетом Міністерства культури та стратегічних комунікацій є розвиток культури та створення креативного продукту у громадах, — Микола Точицький

28 жовтня розпочався форум «Культурна децентралізація: виклики та перспективи реформи. Відновлення громад через культуру». Захід організований Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики за співпраці з Міністерством культури та стратегічних комунікацій та Офісом підтримки відновлення при МКСК. 

Переглянути фотоальбом

Мета форуму — обговорення між представниками органів державної влади, регіонального управління та представниками громади децентралізації, розвитку культурних центрів та промоції українських креативних продуктів. 

«Пріоритетом Міністерства культури та стратегічних комунікацій України є створення таких умов, за яких культура не просто виживатиме в регіонах, а розвиватиметься і створюватиме нові креативні продукти. Ці продукти здатні посилити голос України на світовій сцені. Децентралізація — це не лише передача відповідальності від центральних органів влади до місцевих. Це потужний інструмент для розвитку громад, які отримують змогу не лише берегти свою культурну спадщину, але й активно формувати власне майбутнє. Центральним у цьому процесі є трансформація культурних послуг», — зазначив у відеозверненні Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький.

Голова Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв підкреслив важливість створення та розвитку єдиної системи сталого розвитку культури на рівні громад:

«Збереження культурного простору — наше спільне завдання. У рамках таких форумів, під час робочого спілкування, ми зможемо напрацювати політику, яка б забезпечила сталий розвиток культури на рівні ОТГ. І це слугуватиме справжніми підвалинами національної культури. Адже генії народжуються не в столицях, вони народжуються в країнах».

Своєю чергою керівниця Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Майя Гоголадзе наголосила на потребі підтримки органів місцевого самоврядування шляхом законодавчих ініціатив та розширення їх можливостей через програми фінансування та тренінги. 

«Ми хочемо, щоб Проєкт «ГОВЕРЛА» об’єднував думки кожного: представників громад, органів місцевого самоврядування і влади. І цей форум є чудовою платформою для діалогу», — сказала вона. 

Штефані Ґрюсінґер, представниця з питань культури ЮНЕСКО в Україні, зазначила, що для посилення планування відновлення сфери культури за підтримки ЮНЕСКО при МКСК створено спеціальний підрозділ — Офіс підтримки відновлення. Мета його діяльності полягає в інтеграції культурної спадщини у відновлення України.

«Сьогодні Україна формує державну ветеранську політику, яка наскрізно пронизує усі сфери життя, зокрема й культуру. Ветеран повертається в конкретну громаду, де повноцінна реінтеграція неможлива без засобів мистецтва», — зауважив заступник Міністра у справах ветеранів Руслан Приходько

Підсумовуючи, заступниця Міністра культури та стратегічних комунікацій Анастасія Бондар сказала, що результатом обговорень має стати спільне рішення, яке дозволить кожному взяти на себе відповідальність: «Хочеться, щоб ми подивилися на культуру не як на щось віддалене у майбутньому або те, на чому можна економити. Це ресурс, який впливає на кожен аспект нашого життя. Культурні події, творчі простори, бібліотеки, музичні школи — все це створює особливу атмосферу, яка робить громаду місцем, де люди хочуть залишитися та куди хочуть повернутися». 

Вас може зацікавити

67% громад підтримали надання місцевим радам повноважень щодо формування мережі закладів культури, — результати опитування

67% громад підтримали надання місцевим радам повноважень щодо формування мережі закладів культури, — результати опитування

У Харкові відбулася довгоочікувана прем’єра балету-притчі «Драконячі пісні»

У Харкові відбулася довгоочікувана прем’єра балету-притчі «Драконячі пісні»