ПРООН і МКСК: разом за безбар’єрний простір в Україні

Завершився другий модуль Школи універсального дизайну від ПРООН, що покликана вирішувати реальні проблеми з тим, аби громадські простори, будівлі та послуги були доступними для всіх, зокрема для людей з інвалідністю. До проєкту долучилось Міністерство культури та стратегічних комунікацій України.

Фото Ксенії Невенченко / ПРООН в Україні

Упродовж двох днів учасники провели обстеження кількох знакових об’єктів Києва, серед яких — Національний академічний театр опери та балету України імені Т. Г. Шевченка. 

Представники школи  навчалися методик оцінки доступності, фіксували спостереження і пропонували рішення, які можуть зробити ці об’єкти більш зручними та безбар’єрними для всіх відвідувачів, незалежно від їхніх фізичних можливостей.

«Пріоритет для закладів культури — доступність закладів та культурних послуг, що особливо на часі. Дякую усім за підтримку з розбудови безбарʼєрного простору», — зазначила начальниця відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я МКСК Леся Хемраєва.

У межах наступних етапів програми учасники проводитимуть повноцінні аудити своїх об’єктів і працюватимуть над розробкою проєктів, які презентують вже у грудні цього року.

Школа універсального дизайну від ПРООН — це інноваційна та вкрай необхідна ініціатива, що сприяє інклюзивному відновленню України, орієнтуючись на відбудову з урахуванням принципів доступності. Окрім практичної роботи над проєктами, школа пропонує освітню програму, що включає майстер-класи, лекції та кейс-стаді, які проводять експерти в галузі доступності та інклюзії. Кожну групу учасників супроводжує ментор, який допомагає розробляти практичні рішення відповідно до міжнародних стандартів універсального дизайну, зосереджуючи увагу на покращенні ключових секторів, таких як охорона здоров’я, освіта, державні послуги та культура. 

Школа організована в межах проєкту ПРООН «Протимінна діяльність в Україні» за фінансової підтримки уряду Швеції.

Нагадаємо, що з ініціативи першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів» прийнята Національна стратегія із створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року та затверджений План заходів з її реалізації.

Вас може зацікавити

У Харкові відбулася довгоочікувана прем’єра балету-притчі «Драконячі пісні»

У Харкові відбулася довгоочікувана прем’єра балету-притчі «Драконячі пісні»

Перемовини у Любліні: Микола Точицький та Ганна Врублевська про співпрацю у культурній сфері

Перемовини у Любліні: Микола Точицький та Ганна Врублевська про співпрацю у культурній сфері