Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Пропаганда, яка вбиває»: в Музеї Голодомору показали фільм «Стерти націю» та презентували проєкт про спростування російської брехні

22 лютого Національний музей Голодомору-геноциду презентував документальний фільм про злочини росії проти української культурної спадщини України «Стерти націю» режисера Томаша Ґживачевського з Польщі. Під час події розповіли й про проєкт «Пропаганда, яка вбиває», створений Національним музеєм Голодомору-геноциду.

«Нині росіяни з великою ненавистю вбивають наших людей та нищать все, що ідентифікує нас українцями. Жертви серед цивільного населення щодня, руйнування культурної спадщини й інфраструктури – все це наслідки дій орди, отруєної пропагандою. Але ми знаємо, що настане час нашої Перемоги й росія відповідатиме за всі злочини. А цей фільм допоможе показати міжнародним партнерам масштаби агресії», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

«Стерти націю» – це документальний фільм про злочини росії проти культурної спадщини України, знятий на замовлення Національного інституту культурної спадщини Польщі у межах діяльності Центру підтримки культури в Україні. Окремі епізоди свідомого знищення українських пам’яток у Львові, Києві, Чернігові, Іванкові, Харкові, Ізюмі та Богородичному дозволяють уявити масштаб злочинів росії, які вона наразі прагне приховати.

Цей фільм – це своєрідне послання до світової спільноти. Він допоможе показати потреби у допомозі, що буде потрібна для захисту й відновлення української спадщини, яка є не від’ємною частиною європейського й світового культурного надбання.

«Пропаганда, яка вбиває» – це проєкт, де на конкретних прикладах розвінчуються типові російські наративи та демонструються їхні справжні завдання. Адже тоталітарні режими, які вчиняють геноциди, зазвичай шукають обґрунтування знищення людських груп і запускають для цього агресивну пропаганду. 

В межах проєкту аналізується вплив російської пропаганди на формування ненависті до українців. Вир антиукраїнської риторики з неприхованими закликами до геноциду зараз також несеться в сучасній рф. Саме за такою схемою діяла пропаганда в сталінські та загалом радянські часи – створити образ ворога та кидати на його «знешкодження» всі можливі засоби. 

Серед спікерів заходу: Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України; Томаш Ґживачевський, журналіст, автор фільму «Стерти націю»; Роберт Чижевський, директор Польського інституту в Києві; Леся Гасиджак, в.о. генерального директора Національного музею Голодомору-геноциду; Юрій Верес, музикант, внук мисткині Ганни Верес, чиї роботи частково втрачені внаслідок руйнування російськими військами музеїв на Київщині.

Вас може зацікавити

Українські проєкти аудіовізуального сектору зможуть претендувати на отримання грантів Програми ЄС «Креативна Європа»

Українські проєкти аудіовізуального сектору зможуть претендувати на отримання грантів Програми ЄС «Креативна Європа»

У Львові за підтримки УКФ створять 3D-моделі давніх писанок

У Львові за підтримки УКФ створять 3D-моделі давніх писанок