П’ятий Міжнародний форум культурної дипломатії об’єднав експертів задля посилення голосу України в світі

8 жовтня в Києві відбувся п’ятий Міжнародний форум культурної дипломатії. Захід зібрав провідних експертів з України та світу, щоб обговорити вплив глобальних змін на культурну дипломатію, нові інструменти та практики в цій сфері, а також роль культури в зміцненні міжнародних відносин.

Офіційне відкриття Міжнародного форуму культурної дипломатії 2024 розпочалось з панельної дискусії «Роль культурної дипломатії в турбулентні часи», на якій виступили перша леді України Олена Зеленська, Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, директорка Місії USAID в Україні Джулі Конен та головуючий Наглядової ради Українського інституту Вадим Карп’як. 

«Повномасштабне вторгнення “навело різкість” у всьому, що стосується культурної дипломатії. Зараз нам украй важливо не просто говорити про українське, а відмежовувати своє від російського. Це проєкти з деколонізації, коли ми кожне окремо взяте прізвище мусимо буквально відмивати від російського нашарування. Нас із країною-терористом має розділяти не лише лінія фронту – а й культурне розмежування. На жаль, раніше було багато втрачено часу, тому нинішня наша робота з українізації світу точно не буде швидкою чи простою. Вона точно потребує нашого об’єднання, і, звісно ж, єдиного вектора комунікації», — зазначила під час Форуму перша леді України Олена Зеленська.

Заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар взяла участь у панельній дискусії «Культурні відносини як шлях до європейської інтеграції».

«Зараз необхідно говорити не тільки про втрати і потребу в фінансуванні сфери культури, важливо показувати цінність та важливість подій в Україні в різних аспектах. Ситуація в Україні повинна розглядатися як поштовх, в тому числі й іншим державам, до необхідності підвищення рівня та включення сфери культури до стратегічних пріоритетів держав поряд із безпекою та економікою», — наголосила вона.

Під час панельних дискусій та презентацій Форуму йшлося про протидію дезінформації в практиках культурної дипломатії, а також про те, як зробити масштабні культурні події платформами для формування міжнародного діалогу. Крім того, відбувся воркшоп щодо інтеграції культурної дипломатії в освітню програму.

Міжнародний форум культурної дипломатії 2024 організований Українським інститутом у співпраці з Міністерством закордонних справ України в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст форуму є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Вас може зацікавити

Україна вперше взяла участь у книжковому ярмарку «Liber» в Барселоні

Україна вперше взяла участь у книжковому ярмарку «Liber» в Барселоні

Цифровий архів документів про російсько-українську війну зібрав понад 4000 документів з різних регіонів України

Цифровий архів документів про російсько-українську війну зібрав понад 4000 документів з різних регіонів України