Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Сьогодні виповнюється 150 років від дня народження Лесі Українки

З нагоди ювілею видатної мисткині МКІП відкриває масштабний мистецький проєкт «Леся Українка: 150 імен»

25 лютого в Україні відзначають на державному рівні день народження Лариси Косач-Квітки — видатної письменниці, поетеси, перекладачки, фольклористки, громадської діячки, яка активно долучалася до процесів українського національного відродження, піднесла українську культуру до європейського рівня та займалася просвітницькою діяльністю. Тож у день народження Лесі Українки Міністерство культури та інформаційної політики та Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти, разом із агенцією Postmen та Національним центром «Український Дім» відкривають грандіозний мистецький проєкт «Леся Українка: 150 імен». 

Подію можна буде відвідати з дотриманням карантинних вимог 25 лютого за запрошеннями, а з 26 лютого до 8 березня — безкоштовний вхід відкрито за онлайн-реєстрацією на сайті: 150imenlesi.org/registration. Обирайте час, коли вам зручніше буде відвідати виставку, та приходьте в Український дім.

Адже ювілейний 2021 рік — це нагода говорити про життя і творчість Лесі Українки, відкривати багатогранність і велич її постаті. Тому організатори та партнери проєкту закликають українців приходити на заходи, дивитись, читати та дізнаватися більше про Ларису Петрівну. 

«Хоч 150 річниця у лютому, ми робимо усе, щоб її образ розквітнув, мов навесні. Радію, що цього року День народження Лесі Українки — подія не тільки для науковців, літераторів чи філологів. Завдяки новій сучасній айдентиці та креативу нам вдалось залучити українців у digital. Ми свідомо приділяємо увагу, як оффлайн-івентам, так і онлайн. Впевнено кажу, держава включилась. До того ж включилась з величезним бажанням справді розкрити усю її різносторонність та імена. Команда мистецького проекту переосмислює постать, яку всі знають завдяки «Лісовій пісні» чи… 200-гривневій купюрі, — розповідає Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України, і додає особисте побажання для всіх українців. — Я дуже хочу, щоб ювілей став поштовхом для всіх зануритися у світ Лесі Українки: перечитати її твори, дізнатися більше про її біографію. Бо Лариса Косач не просто видатна жінка того часу. Вона одна із тих, хто відіграв ключову роль не тільки для літератури, але і для історії та формування свідомості українців».

Відтак мистецький проєкт «Леся Українка: 150 імен» поєднує в собі декілька окремих напрямків культурно-мистецької події. Для того, щоб показати багатогранність та різноплановість особистості письменниці, вирішили презентувати образ Лесі Українки через різні канали сприйняття, щоб кожен зміг по-новому осмислити її постать.

В межах мистецького проєкту організатори підготували для відвідувачів чимало цікавого. З 25 по 28 лютого триває інтелектуально-дискусійна програма Косач Talks. Протягом чотирьох днів відомі гуманітарії та публічні інтелектуали обговорюватимуть творчість та життя Лариси Косач-Квітки. Трансляція Косач Talks відбудеться на офіційних сторінках МКІП, Держмистецтва та агенції Postmen.

А ще в цей період Міністерство культури та інформаційної політики та Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти розгорнули медійну платформу «Радіо Леся» за партнерства з UA: Радіо Культура. Команда працює на майданчику «Радіо Леся», робота почалась 25 лютого о 18 годині — одночасно з відкриттям локації в Українському домі. 26 та 27 лютого «Радіо Леся» вестиме ефіри з Українського Дому з 11 до 17 години. Ефіри можна почути в Києві на 97.6FM або онлайн з будь-якого куточка планети за лінком: bit.ly/RadioLesya.

Зауважимо, що українці мають можливість відзначати ювілейний рік Лесі Українки не лише завітавши на подію в Український дім, а й дистанційно. Окрім «Радіо Леся» і матеріалів ЗМІ, буде налагоджено live-трансляцію всіх ключових подій на сторінках МКІП в соціальних мережах і на сторінках партнерів. 

Загалом до створення мистецького проєкту «Леся Українка: 150 імен» в Українському домі долучилось більше 30 креативних організацій, музейних інституцій та фондів, низка експертів, театро- та літературознавців, митців, кураторів, серед яких Оксана Забужко, Віра Агеєва, Діана Клочко, Євгеній Стасіневич та інші. Офіційні партнери проєкту — Нова пошта, Епіцентр та Zagoriy Foundation.

Просимо вас звернути увагу, що під час проведення культурних подій продовжують діяти карантинні обмеження, яких необхідно дотримуватися: одягати респіратор або захисну маску, що закриває ніс та рот; дотримуватися соціальної дистанції між людьми, не більше однієї особи на 4 кв. м. площі та дотримуватися заходів особистої гігієни.

#ЛесяУкраїнка150імен #ЛесяУкраїнка150років

Вас може зацікавити

50 років Будинку кіно: від перших кадрів до нових висот

50 років Будинку кіно: від перших кадрів до нових висот

Привітання з Всеукраїнським днем бібліотек

Привітання з Всеукраїнським днем бібліотек